logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nedělní editorial - nová oblast na TZB-info

Reklama

V současné době už jen málo projektantů vytápění a sanity nepoužívá počítač pro svoji práci. Ještě donedávna ale většina z nich používala na PC převážně textový editor pro psaní technických zpráv, popř. nějaký tabukový procesor pro různé kalkulace a tabulky. Dalšími základními nástroji pro práci byla kalkulačka a rýsovací prkno se sadou trubičkových plnících per.

V posledních letech se ale tato situace začala měnit. S postupným zlevňováním a uživatelským zpříjemňováním softwaru pro kreslení začala řada projektantů poznávat výhody jeho používání. Je to především jednoduchost při provádění oprav a změn, rychlost při zpracování variantních řešení. U složitějších projektů je to pak i nabídka využití barev, tisk jednotlivých vrstev výkresu a další možnosti. Co je ale pro projektanty TZB v současném konkurenčním prostředí rozhodující, je stále širší použití kreslícího softwaru u architektů a projektantů-stavařů. Projektant TZB od nich dostává v digitální podobě stavební výkresy, což je pro něj výrazná úspora času.

Trochu jinak se vyvíjí situace u výpočtových programů. Vzniklo sice několik tzv. návrhových linek pro vytápění a existují mohutné výpočtové nástroje pro výpočet i v dalších oborech TZB. Tento software má ale podle mého názoru určité nevýhody v poměrně vysoké náročnosti zaškolení uživatele na jeho použití, nebo v příliš úzkém zaměření na výrobky jediné firmy. Není to problém u větších projekčních kanceláří, kdy je možné, aby se projektant specializoval na určitý typ výpočtu a tím i na jeden software. U samostatného projektanta, který musí pružně řešit zakázky různého typu, to ale problém je. Pokud zakoupený software nepoužívá pravidelně - nejlépe každodenně, často se stává, že bádání nad obsluhou programu mu zabírá více času než kdyby software vůbec nepoužil. Výsledkem je potom odložení draze zaplaceného softwaru a návrat ke starým osvědčeným výpočtovým metodám. Nevím zda to je jen moje zkušenost a byl bych docela rád, kdyby svůj názor zde vyjádřili i ostatní.

Proto jsme se rozhodli postupně vytvářet a nabídnout Vám - projektantům k využití tabulky a jednoduché interaktivní výpočtové pomůcky. Tyto jsme nyní nově seřadili do samostatné oblasti Tabulky a výpočty. I zde bychom Vám byli vděčni za připomínky a náměty, popř. nabídky na její doplňování.




Ať se Vám příští týden daří
Vám přeje Milan Bechyně


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.