logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nedělní editorial - Diskuzní témata

Reklama

Pravidelní návštěvníci portálu TZB-info si jistě všimli zajímavé výměny názorů v diskuzní oblasti. Úvodní příspěvek do diskuze měl nadpis „Má právo vláda přikazovat zákonem soukromým subjektům jak a čím regulovat ústřední vytápění panelových domů ?“ Pokud bych se pokusil obsáhlou diskuzi shrnout, tak v ní byly rozhodující dvě stanoviska. Jedno popíralo právo státu na předepisování povinné instalace termostatických ventilů jako jedno z opatření na snížení spotřeby tepla a druhé stanovisko toto právo s výhradami přiznávalo.

Když si přečtete celou diskuzi, popř. i další názory v odborných časopisech, zjistíte, že problematika není vůbec jednoduchá a pro vytvoření vlastního názoru nestačí si jen pozorně přečíst zákon č. 406/2000 Sb. a jeho prováděcí vyhlášky. Je potřeba spojit teoretické znalosti v oboru regulace a měření tepla s praktickými zkušenostmi a výsledky v domech, kde instalace TRV byla provedena. Je nesporné, že snahou autorů zákona č. 406 bylo přispět ke zlepšení dosavadní neutěšené situace ve spotřebě energie.

Podle statistik spotřebováváme zhruba dvojnásobek energie, než vyspělé evropské země. Z logiky věci vyplývá, že bychom se měli nejprve podívat jak tyto státy nízkých spotřeb dosáhli a pak ty úspěšné, pro nás vhodné postupy okopírovat, s patřičným přizpůsobením současným podmínkám. Praxe je bohužel taková, jak je výstižně popisováno v jednom diskuzním příspěvku. I pokud je návrh legislativní normy dobře zpracován, přijde do parlamentu, kde často "vylepšen" řadou návrhů poslanců vycházejících často, (a vzhledem k šíři problematiky nutně), z neznalosti věci, nebo pod vlivem tlaků různých lobistických skupin. Občanům je pak předložen a zákonem předepsán k používání legislativní paskvil, který jen dále prohlubuje českou odtrženost zákonů a vyhlášek od skutečného života.

Jak z toho ven. Cesta je podle mého názoru jediná. Zapojit do tvorby nových i do opravy těch nedokonalých zákonů a vyhlášek co nejširší okruh lidí, kteří mají o konkrétní problém zájem a mají k němu co říci. Nečekat až co nám politici "vymyslí" a předepíší. Jsem přesvědčen, že internet je mohutný nástroj, který může být při dobré vůli skvělým prostředkem. Proto začínáme v oblasti "Diskuzí" portálu TZB-info zřizovat samostatná diskuzní témata vždy k úzce vymezeným odborným a legislativním problémům. Povinná instalace termostatických ventilů je tím prvním. Rád bych proto vyzval všechny, kteří k tomu mají co říci, aby se aktivně zapojili.




Pěkný příští týden
Vám přeje Milan Bechyně


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.