logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Na Liberecku a Ústecku bez plynu 4000 domácností, bez proudu 900

Reklama

Na Liberecku a Ústecku je bez plynu stále přes 4000 domácností, bez elektrické energie až 900 odběrných míst. Obnovení dodávek plynu v nejhůř postižených místech potrvá týdny až měsíce, dodávky elektřiny se obnoví na většině míst dnes a v úterý. ČTK to sdělili mluvčí RWE a ČEZ.

Dnes by se mohly na některých místních plynovodech dokončit opravy a mohly by začít tlakové zkoušky. Následně by mohly být obnoveny dodávky plynu, řekl ČTK mluvčí plynárenské společnosti RWE Jiří Bezděk.

"K obnově dodávek plynu je důležitá součinnost odběratelů, my budeme prostřednictvím starostů a krizových štábů informovat odběratele, aby zpřístupnili hlavní uzávěry plynu, aby mohla být dodávka obnovena," uvedl Bezděk.

Nejdříve bude dodávka obnovena pravděpodobně v Hrádku nad Nisou a Chotyni. Nejhůř postižena je Chrastava na Liberecku, kde je obnova rozdělena do šesti etap. Poslední etapa, která se týká nejhůř postiženého centra obce, může být v řádu několika týdnů až měsíců. "Okolí Chrastavy se pokusíme dodávku obnovit v řádu dnů až týdnů," řekl Bezděk.

Škody podle něj ještě nejsou přesně vyčíslené. "Do Chrastavy jsme se například ještě vůbec nedostali," poznamenal Bezděk. Škody budou v řádu desítek milionů korun, dodal.

Mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holigerová řekla, že ČEZ eviduje v Libereckém a Ústeckém kraji zhruba 900 odběrných míst bez dodávky elektřiny. Technici připojovali odběrná místa i v noci, ale během noci se zároveň musely vypínat další obce v souvislosti s rozvodněnou Ploučnicí.

"Prioritou pro nás je opravit vysoké napětí, které na sebe váže víc odběratelů," zdůraznila Holigerová. V Hrádku nad Nisou technici čistí trafostanice zanesené bahnem, v nejhůř postižených obcích - Višňové a Černousech na Liberecku se zřítily stožáry vysokého napětí a bude se stavět nové vedení.

Během dneška budou technici připojovat další obce, takže i nejhůř postižené obce by měly mít elektřinu během dneška až úterka, dodala mluvčí s tím, že však nemůže zcela zaručit, že se během nejbližších zprovozní beze zbytku všechna odběrná místa. Postupně budou přibývat hlášení dalších poruch z rekreačních oblastí, a také po zprovoznění vysokého napětí obvykle začínají příbývat hlášení poruch v síti nízkého napětí, uvedla.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.