logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny zdraví a bezpečného životního prostředí uděleny!

Společnost KNAUF INSULATION získala 3. místo v 19. ročníku "Ceny zdraví a bezpečného životního prostředí" za projekt „Minerální izolace nové generace ze skelných vláken, vyráběná technologií ECOSE® Technology„.

Prestižní ocenění za 3. místo z rukou ministryně životního prostředí Rut Bízkové a senátora Bedřicha Moldana převzali zástupci firmy KNAUF INSULATION, spol. s r.o. za projekt „Minerální izolace nové generace ze skelných vláken, vyráběná technologií ECOSE® Technology„.

Technologie ECOSE® Technology je revoluční přírodní pojivová technologie bez formaldehydu. Místo chemikálií na ropné bázi se používají rychle obnovitelné materiály. Byla vyvinuta pro izolaci z minerální vlny, ale nabízí stejné potenciální výhody pro ostatní výrobky, u nichž je možná náhrada pryskyřice.Snižuje se energie potřebná k výrobě.

Celý projekt naleznete zde

Soutěž Business Leaders Fora o Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí velmi zdařile oslovuje a přibližuje, co poněkud obecný pojem ochrana životního prostředí vlastně v praxi představuje. Je úžasné sledovat, jak se už 20 let každoročně sbíhají příklady "zelených" aktivit. Porota i v ročníku 2009 měla těžkou práci s výběrem vítězů. Bez ohledu na zdroje, rozsah a původ projektů, všechny příspěvky mají svoji cenu a je povinnost a zároveň radost za ně poděkovat.
Vladimír Machek, porotce

Business Leaders Forum využívá svých vazeb a provázalo Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí s “Evropskou ekologickou cenou pro podnikatele” (The European Business Award for Environment) http://ec.europa.eu/environment/awards/index_en.htm pořádanou Evropskou komisí jednou za dva roky. Ta je rozdělena do čtyř kategorií: environmentální management, produkt, proces a mezinárodní spolupráce.
Business Leaders Forum má právo za Českou republiku nominovat až 12 firemních projektů celkem do 4 kategorií.

Do kategorie Produkt BLF nominovalo společnosti CANABEST, KNAUF INSULATION a Step TRUTNOV.

SHRNUTÍ
U příležitosti Světového dne životního prostředí byl v pražském hotelu Atlantic oficiálně završen 19. ročník soutěže Ceny zdraví a bezpečného životního prostředí“. Soutěž organizuje neziskové sdružení mezinárodních a českých firem Business Leaders Forum s cílem zviditelnit a ocenit organizace a společnosti, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí, podporují zdraví zaměstnanců či kladou důraz na bezpečnost při práci. Záštitu nad soutěží i samotným vyhlášením převzala ministryně životního prostředí ing. Rut Bízková.
Po mírném snížení počtu soutěžních projektů v roce 2007, došlo k nastarování opětovného růstu podaných příspěvků. Celkem bylo zasláno 51 soutěžních projektů. Jeden projekt však porota vyloučila z hodnocení.
Je potěšitelné že se hlásí komerční subjekty a organizace z celého spektra – od malých podnikatelů přes střední a velké firmy. Jsme vděčni za projekty z oblasti vzdělávání a osvěty jak ze školských zařízení tak neziskových organizací. Zvláštní kapitolou jsou projekty obcí a měst, které se mnohdy vyrovnají nebo i předčí svým pojetím a angažovaností přístupu firemní aktivity. Ukazuje se, že místní samosprávy v soutěži prezentují projekty, které mají nejen výchovně iniciovat pozitivní vztah občanů k jejich okolí a podnítit jejich zájem o ochranu prostředí, ve kterém žijí, ale i předkládají konkrétní praktická řešení a opatření. Zájem o krajinu představují projekty Šenovské parky a Nový centrální park MČ Praha 19.
Ambiciózní projekt představuje Revitalizace kláštera Osek prezentovaný IFK projektovým atelierem.
Z oblasti zdraví zaujal porotu Denní stacionář pro osoby starší 15 let se středně těžkým a těžkým handicapem, který provozuje o.p.s. Alka.
Těší nás, že stranou nezůstávají ani chráněné dílny jako výsledek spolupráce podnikatelského sektoru a nestátního zařízení. Zajímavé projekty představily ELEKTROŠROT či společnost NeOmA s Modrým kvítkem.
Letos nás potěšily přihlášené projekty z nadnárodních korporací, které jasně ukazují trendy směřování a nabízejí cestu k následování. Tou je „zelená ekonomika“. Společnosti DHL Express, IBM Česká republika, či Vodafone se snaží nastavovat tyto trendy.
Převažující část přihlášených projektů na ocenění i nadále zůstávají komerční subjekty různého zaměření. Jejich projekty se stále častěji nezaměřují jen na přímočarou ochranu životního prostředí – vedle programů snižování objemu odpadů, recyklačních programů, náhrad škodlivých materiálů šetrnějšími a vývoje nových technologií a výrobků vstupuje do popředí i snaha o úzkou spolupráci s neziskovými organizacemi či samosprávou.
Významným trendem je pak snaha zaměřit se na zdraví či prevenci svých zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků. Příkladem může být projekt společnosti NESTLÉ ČESKO.
Školy se jako vzdělávací instituce drží účelu, k němuž jsou zřizovány. Proto mezi přihláškami najdeme různorodé náměty projektů. Většinou se jedná o programy školící zábavnou formou žáky, studenty i učitelský sbor v oblasti ekologie, vycházející z EVVO (Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta). Jsou to Základní škola Plumlov, Základní škola Ronov nad Doubravou, Střední odborná škola Šumperk, Střední pedagogická škola Boskovice a Gymnázium Lipník nad Bečvou.
Samotnou kapitolou je projekt Čistá Bečva. Je to velký projekt se správným systémovým přístupem, který by měl být příkladem. Na závěr bychom rádi zmínili dva projekty. Praktické výrobky z netkané textilie představuje výrobu s důrazem na kvalitu, promyšlenost v podání malovýrobce. Druhým projektem je Záhoráček, kdy lidé z malé vesničky se dali dohromady a podnikají aktivity ke zlepšení svého okolí i zdravého životního stylu.

Samotnému vyhlášení vítězů soutěže předcházel miniseminář na téma „Lze najít soulad mezi ekologií a ekonomikou?“, kde vystoupili Rut Bízková, ministryně životního prostředí ČR, Per Sandberg, ředitel, World Business Council for Sustainable Development, Mike Moon, obchodní rada, velvyslanectví Velké Británie a Bedřich Moldan, ředitel Centra pro otázky životního prostředí.
“Organizace spojených národů se rozhodla v r. 2012 uspořádat světovou konferenci na „nejvyšší možné úrovni“ s cílem podpořit globální transformaci směrem k udržitelnému rozvoji. Na rozdíl od minulých summitů široce a dosti obecně zaměřených (Rio de Janeiro 1992, Johannesburg 2002) je nadcházející „Rio +20“ tematicky zaměřeno velmi konkrétně jen na několik málo otázek. Vůbec nejdůležitější z nich pak je tzv. green economy, nové pojetí ekonomiky v rámci známých tří pilířů udržitelného rozvoje. Nové technologie, inovace a jejich uplatnění, tak jak jsou oceňovány i v naší soutěži, jsou zcela klíčovou součástí tohoto nového pojetí ekonomiky.“ Bedřich Moldan, Centrum pro otázky životního prostředí UK a předseda poroty
KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.