logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

MŽP podporuje prodej úsporných spotřebičů programem Partnerství Zelená úsporám a ekologickou značkou TOP kategorie

Reklama

Dnes byl na tiskové konferenci MŽP oficiálně zahájen program Partnerství Zelená úsporám. „Cílem programu Partnerství Zelená úsporám je dát tuzemským spotřebitelům jednoznačnou informaci o tom, který elektrický spotřebič splňuje nejnáročnější parametry energetické úspornosti. Tyto výrobky budou zřetelně označeny zeleným logem TOP Kategorie – Energeticky úsporný výrobek," říká ministryně životního prostředí Rut Bízková.

Součástí programu se stává rovněž nově zřízená internetová stránka, kde zájemci najdou konkrétní seznam úsporných výrobků, informace o jejich správné obsluze i o způsobu vhodné recyklace a která bude pravidelně aktualizována. V současné době stránky doporučují 382 spotřebičů různých kategorií.

„Partnerství Zelená úsporám vzniklo ve spolupráci s odborníky na úspory energie, profesními asociacemi a předními výrobci domácích spotřebičů jako nedotační podprogram již existujícího programu Zelená úsporám. Klade si za cíl koncepčně doplnit základní program Zelená úsporám o dosud, z pohledu možných úpor energie, nedoceněnou oblast výrobků,“ řekla Bízková.

Ačkoliv je program svázán s programem Zelená úsporám, ministryně předpokládá, že pokud se tento marketingový nástroj, kterým stát podporuje nákup úsporných spotřebičů, osvědčí, bude pokračovat i po roce 2012, kdy dotační program ZÚ končí.

Mezi výrobce, kteří do programu vstoupili na samém začátku, jsou BSH domácí spotřebiče dodávající do obchodů značky Bosch a Siemens, dále výrobci Gorenje, Fagor, Whirlpool. Příkladem dalších již zapojených společností jsou CECED CZ-Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů, Philips Česká republika a Pražská energetika, a.s.

Program je otevřen všem společnostem, které vyrábějí, dovážejí a distribuují výrobky zařazené do tohoto programu na základě deklarace o splnění požadovaných provozních parametrů, především spotřeby energie.

Organizátorem programu je společnost SEVEn – Středisko pro efektivní využívání energie. Podle slov ředitele společnosti mohou postupně do programu vstoupit další typy domácích spotřebičů. Podmínkou ale je, že pro takový typ spotřebiče bude k dispozici jednotná metodika hodnocení jeho energetické náročnosti. V blízké době se uvažuje např. o zařazení televizorů.

Kritéria výběru spotřebičů označených logem TOP Kategorie jsou energetické třídy chladniček A++ / A+, praček A-10%, sušiček A, myček A-10%. Podobně je tomu u vysavačů, kávovarů, zdrojů světla. Podle slov výrobců zaujímá prodej takovýchto spotřebičů 60 až 90 % jejich obratu.

V souvislosti s domácími spotřebiči se na půdě SFŽP a MŽP v současné době také uvažuje o tom, že lidem postiženým povodněmi budou poskytnuty prostředky z programu Zelená úsporám na nákup nových spotřebičů zařazených do TOP kategorie v programu Partnerství ZÚ. Řekl to na tiskové konferenci ředitel SFŽP Petr Štěpánek.

Zároveň dodal, že v současné době je v programu Zelená úsporám alokováno 6,5 mld. Kč. Evidováno je 22 tisíc žádostí. Z nich největší podíl v jednotlivých kategoriích programu má dílčí zateplení rodinných domů a investice do ekologického vytápění – zejména solárních kolektorů (cca 1/3 žádostí). Rapidně narůstá počet žádostí pro panelové bytové domy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.