logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Titul Stavba roku 2009 získaly převážně veřejné budovy

Stavba roku - Ceny 17. ročníku soutěže byly uděleny 30. září v rámci Dnů stavitelství a architektury 2009 na pražském Žofíně.

Reklama

Ceny 17. ročníku soutěže byly uděleny v rámci Dnů stavitelství a architektury 2009 na pražském Žofíně. Přihlášeno bylo 55 staveb, 28 z nich postoupilo do druhého kola, a nominováno do závěrečné části bylo 15 objektů. Porota pod vedením architektky Radomíry Sedlákové hodnotila kromě architektury také kvalitu stavebních prací a užití materiálů.

Titul Stavba roku 2009 nakonec získaly bez rozlišení pořadí Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové, bytový dům Na Topolce v Praze, obchodní centrum City Park Jihlava, pražský železniční uzel Nové spojení a kancelářské centrum Classic 7 Business Park v Praze. Cenu předsedy Senátu za nejlepší stavbu určenou k veřejnému účelu dostalo víceúčelové vzdělávací, komunitní a kulturní centrum Fabrika ve Svitavách. Nová budova Národní technické knihovny v pražských Dejvicích získala cenu primátora metropole za nejpřínosnější stavbu v rozvoji města. Cenu Státního fondu rozvoje bydlení za nejlepší stavbu určenou pro bydlení obdržel bytový areál v Praze Nových Měcholupech. Železniční uzel Nové spojení kromě umístění mezi pěti nejlepšími stavbami získal cenu Státního fondu dopravní infrastruktury za nejlepší dopravní stavbu. Státní fond životního prostředí ocenil za infrastrukturu Národní technickou knihovnu a za energetickou úspornost rodinný dům v Heřmanově Městci.

Pořadatel soutěže Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství ve své zprávě dále uvádí, že ve výčtu oceněných projektů převládaly stavby veřejné (6 ocenění), ryze developerských projektů mezi nimi bylo pět – rezidence Na Topolce (AT Development), City Park Jihlava (CEI Building), Classic 7 Business Park (Nofim CR), rezidence Nové Měcholupy (Ekospol) a L´Ocelot (L´Ocelot).

Na pražském Žofíně se kromě Stavby roku předávaly také ceny v soutěži Stavební firma roku 2008, kterou pořádal Svaz podnikatelů ve stavebnictví. V kategorii do 25 pracovníků získala ocenění zlínská společnost Stapestav, v kategorii do 200 pracovníků to byla ŽSD z Modřic a v kategorii nad 200 zaměstnanců se za loňský rok stala nejlepší firmou OHL ŽS z Brna.

Ceny dostávali také výrobci stavebních hmot. V soutěži Nejlepší výrobce stavebnin 2009 v kategorii firem nad 150 zaměstnanců bez určení pořadí bodovaly firmy Lafarge Cement, Wienerberger a Xella CZ. V kategorii pod 150 pracovníků zvítězily firmy Diton, Kámen a písek a Stomix.

Nominované a oceněné stavby si lze prohlédnout ZDE.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.