logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zelená úsporám - Ministerstvo životního prostředí bude upravovat podmínky pro památkově chráněné objekty

Reklama

Od spuštění programu Zelená úsporám narážejí při zvažování úspor energií v souvislosti s dotačním titulem majitelé památkově chráněných domů. Jedná se například o obyvatele baťovských domů ve Zlíně, které se nacházejí v památkové zóně. Problém je v tom, že podmínky programu a kritéria památkářů se rozcházejí.

MŽP se na tuto situaci rozhodlo reagovat. Chce upravit podmínky dotačního programu tak, aby na peníze mělo šanci dosáhnout více zájemců. "Víme o tom problému. I proto upravujeme podmínky pro získání dotace tak, aby více vyhovovaly obyvatelům baťovských domků ve Zlíně", uvedla vedoucí tiskového oddělení ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová. "Podmínky budeme upravovat na základě praktických zkušeností. Chce to ještě nějaký čas."
Žadatelé by se přesné znění návrhu úprav podmínek měli dozvědět na přelomu července a srpna.

Ředitelka Národního památkového ústavu, Naděžda Goryczková, uvedla, že pro kulturní památky platí zákon o státní památkové péči a v souladu s tímto zákonem nelze kulturní památky jakkoli obměňovat v jejich architektonickém výrazu. To znamená zateplování budov, výměna oken za okna plastová nebo za okna, která nesouvisí s historickou podstatou kulturní památky.

Pracovníci na jednotlivých územních pracovištích NPÚ podávají veřejnosti informace o možnostech využití Zelené úsporám na objekty chráněné nebo na objekty, které se nachází v chráněných územích a nejsou zapsanými kulturními památkami. Naděžda Goryczková doporučuje začít zde a jinak si samozřejmě velmi pečlivě prostudovat program Zelená úsporám. "Opravdu tento program není jenom o plastových oknech, není jenom o zateplování fasád polystyrenem, mohou využít tento program také na repasi oken, na výměnu oken v podobě kopií. Takže jde i o drobné dílčí kroky, které mohou být v rámci tohoto programu aplikovány na kulturních památkách."

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.