logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Odpady z živností, restaurací a jídelen se označují jako catering-waste

V případě odpadů z restaurací a jídelen, které odcházejí do kanalizace je problém v kontrole: odpady z jídelen jsou na pomyslném trojmezí třech kontrolních orgánů a není zcela jasná kompetence ani práva těchto orgánů.

Reklama

Sběr bioodpadů z domácností se rozjíždí pomalu a v praxi je často obtížné získat dostatek materiálu. Momentálně je snadnější získat odpady z živností, restaurací a jídelen (tyto odpady se označují jako catering-waste).
Výhodou je alespoň částečná vymahatelnost sběru tohoto odpadu, na rozdíl od sběru v domácnostech. Např. ve Vysokém Mýtě jsou zaměřeni i na cateringový odpad. Ze 30 restaurací v regionu však zde separuje své bioodpady pouze třináct provozoven. Zbytek s odpadem nakládá nějakým jiným způsobem.
Domnívám se, řekl Ing. Jana Habart, předseda Českého sdružení pro biomasu (CZ Biom) časopisu Odpady, že buď odpad odchází přes kuchyňské drtiče do kanalizace, nebo zůstává součástí komunálního odpadu. V případě odpadů z restaurací a jídelen je taky problém v kontrole: odpady z jídelen jsou na pomyslném trojmezí třech kontrolních orgánů a není zcela jasná kompetence ani práva těchto orgánů. Například Česká inspekce životního prostředí kontroluje odpady, ale nemá přístup do provozů restaurací a jídelen. Do provozů mohou orgány hygieny, ale pro ty není správné nakládání s bioodpady prioritou. Třetím orgánem, na jehož hranici kompetencí leží nakládání s bioodpady, je Veterinární správa, ale ta kontroluje předevšm správné postupy využití bioodpadů.

Zdroj: časopis Odpady, 10.12.2008
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.