logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Prohlášení účastníků odborné konference Teplárenství na křižovatce (Praha 23. října 2008)

České teplárny, které spalují hnědé uhlí, zásobují teplem milión domácností a vyrábějí 35 % elektřiny u nás. Stále však nevědí, zda budou mít dostatek uhlí jako paliva pro ekologickou kombinovanou výrobu elektřiny a tepla i v následujících letech.

Reklama

Nejde tu rozhodně o nijak bezvýznamný problém. Je tu doslova ohrožena stabilita a bezpečnost zajištění výroby a dodávek tepelné i elektrické energie.

Všechny hnědouhelné firmy čekají na výsledky první aukce na uhlí a případné řešení dalšího pokračování těžby uhlí i za tzv. územními limity. Ceny uhlí na aukci ovlivní i ceny ostatního uhlí na trhu. Případné razantní zdražení uhlí ze dne na den se proto týká celé domácí energetiky, tedy i těch firem, které uhlí z aukce potřebovat nebudou. Palivo v teplárnách tvoří zhruba třetinu nákladů na výrobu tepla. Jakékoliv skokové zvýšení se proto v konečné ceně tepla nutně projeví.

Pro zachování přijatelných cen tepelné i elektrické energie a zajištění ekologické výroby elektřiny z uhlí v kombinovaném cyklu je třeba co nejdříve rozhodnout o osudu uhelných zásob. U hnědého uhlí, které českému státu jako všechno nerostné bohatství patří, je intervence snazší než například u dovozového zemního plynu, kde je to v podstatě nemožné. V České republice jsou zásoby hnědého uhlí stále dostupné a za přijatelné ceny, které může udržet pouze další těžba prodloužená o několik desetiletí.

Energetická veřejnost, která se sešla na konferenci „Teplárenství na křižovatce“, pořádané Českým svazem zaměstnavatelů v energetice a Teplárenských sdružením České republiky, se kloní k prolomení těžebních limitů. Podmínkou dalšího využití domácího energetického uhlí by mělo být jeho uplatnění pouze pro efektivní kombinovanou výrobu elektřiny a tepla v teplárnách či elektrárnách s odběrem tepla.

Pokud by teplárny musely vyrábět elektřinu a teplo z plynu a obnovitelných zdrojů, vzrostly by v budoucnu výrazně konečné ceny tepla, které by teplárny nemohly nijak ovlivnit a staly by se na trhu s energiemi nekonkurenceschopnými. To by vedlo k odpojování odběratelů od centrálních zdrojů a k výstavbě malých lokálních výtopen a individuálních topenišť, a tedy k likvidaci teplárenství jako oboru. Pro stát by navíc byla kontrola ekonomiky a hlavně ekologie tak velkého množství výtopen technicky prakticky nemožná. Nemluvě o zhoršení ekologické situace při nárůstu individuálních nízkoemitujících zdrojů znečištění.

Nebezpečím je i nedostatek technických a inženýrských kapacit pro případ rychlého přebudování současných uhelných zdrojů v krátkém časovém horizontu na plynové zdroje. Další problém vzniká se zajištěním a dopravou dostatečného množství zemního plynu jako alternativního paliva do místa konečné spotřeby.

Na ohrožení českého teplárenství ve své zprávě upozorňuje i zpráva Nezávislé energetické komise, která problematiku teplárenství vnímá jako jeden ze základních problémů z pohledu nutnosti zajištění paliv pro výrobu tepelné energie.

Účastníci konference se proto obracejí na premiéra, členy vlády i parlamentu, aby neotáleli s rozhodnutím a jednali ve prospěch občanů České republiky.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.