logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výňatek z rozhovoru Václava Moravce s předsedou SZ Miroslavem Bursíkem

Reklama

Václav Moravec, Moderátor: Já se vás totiž ptám proto, že většina sms, které teď tady leží přede mnou od všech posluchačů Radia Impuls, například posluchačka z Moravy - jak si pan ministr představuje topení v domácnosti těch lidí, kteří si nemůžou dovolit vytápění elektřinou nebo plynem, ceny jdou pořád nahoru a mzdy důchodců jsou například stejné.

Martin Bursík, předseda SZ: Tak pojďme do toho. Já musím říci to, že teď vytápění dřevem je zhruba na dvou třetinách ceny vytápění uhlím. Tady dlouhou dobu se vlastně jako prosazuje mýtus, že uhlí je nejlevnější a tím, že my zdražíme uhlí, tak těm lidem, kteří mají vlastně nejnižší příjmy, znemožníme, aby se mohli ohřát, to není pravda. Co se nám ještě jaksi podařilo jako součást reformy veřejných financí a jako součást ekologické daňové reformy, je to, že na straně jedné se zvyšuje spotřební daň u uhlí o 10,71 procento, čili já prostě vzkazuji, uhlí zdraží a je to správné, protože topením uhlí, uhlí má největší měrné emise oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu. Uhlí je odpovědné za 38 procent veškerých emisí jemného polétavého prachu v České republice, uhlí je odpovědné dokonce za 66 procent emisí polyaromatických uhlovodíků.

Václav Moravec, Moderátor: A teď vám tady skočím do řeči s dalším dotazem a ten na to navazuje. Obec je plynofikovaná, sousedi ale topí pevnými palivy, uhlím, na zahradě nebo na ulici se člověk i proto někdy dusí. Žáden zákon jim v tom nezabrání. Pomůže pan Bursík?

Martin Bursík, předseda SZ: Určitě, my tohle máme rozmyšlené. Já ještě dopovím tu druhou část. zdraží uhlí o 10,5 procenta a zároveň zlevní dřevo a biomasa pro vytápění o 10 procent, protože se snižuje daň z přidané hodnoty z 19 na 9 procent, čili ze dne na den tady bude rozdíl ceny mezi uhlím a biomasou pro vytápění 20 procent. To je velmi podstatná informace, s kterou by měli posluchači Impulsu pracovat. To za prvé. Za druhé nám je jasné, že tady není možné tohle udělat z roku na rok a necháváme si přechodné období do roku 2014, k tomu, aby zhruba půl milionu domácností, které mají kamna nebo kotle na uhlí, mohlo přejít na nějaká ušlechtilejší paliva a přestaly otravovat sousedům život. Na to využijeme operační program životní prostředí, kde máme něco kolem 35 miliard korun, které ještě vyjednáváme. Nabídneme lidem dotace, nabídneme zvýhodněné úvěry, technologie jsou k dispozici, čili jde o to využít té mimořádné příležitosti, kterou z Evropy máme, abychom to investovali právě do domácího vytápění.

Václav Moravec, Moderátor: Říká vicepremiér, ministr životního prostředí, šéf zelených, Martin Bursík, který odpovídal na vaše otázky, tedy otázky posluchačů Radia Impuls. Pane ministře, děkuji a někdy příště brzo na shledanou.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.