logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Wienerberger zrychluje svůj růst ve střední a východní Evropě

Wienerberger AG plánuje projekty v České republice i Polsku. V Brozanech by měl vzniknout nový závod na výrobu cihel, rozšířena by měla být také produkce v Hodoníně. Investice by se měla pohybovat okolo 40 mil. Euro.

Vídeň, 4. května 2007 - Wienerberger AG, největší světový výrobce cihel a číslo 2 v sortimentu pálených střešních krytin v Evropě, opět posiluje svoji pozici ve střední a východní Evropě. Pomoci mu k tomu mají projekty, jež koncern plánuje v brzké době realizovat v České republice a v Polsku. Výše plánovaných investic by se měla jen v ČR pohybovat kolem 40 milionů €. Celková částka vynaložená na záměry tohoto plánovaného Bolt-on programu v Polsku a České republice by měla přitom dosáhnout celkové výše kolem 120 milionů €.

V České republice rozšíří Wienerberger svoje aktivity o nový závod na výrobu cihel pro obvodové zdivo v Brozanech severně od Prahy. Kromě toho bude rozšířen a znovu uveden do provozu závod Hodonín, ležící na pomezí České republiky, Slovenska a Rakouska, který firma získala na konci roku 2006.

"Česká republika je pro nás důležitým růstovým trhem. Co se týká zahájených staveb na jeden tisíc obyvatel, je na výrazně vyšší úrovni než Polsko. Přitom ale i zde jsme v roce 2006 zaznamenali nárůst o 8 %," říká Johann Windisch, člen představenstva Wienerberger AG, odpovědná osoba za oblasti střední a východní Evropy a USA.

"V České republice si vyžádá rozšíření a opětovné uvedení do provozu závodu Hodonín a výstavba závodu na výrobu cihel pro obvodové zdivo v Brozanech investice kolem 40 milionů €. Vzhledem k vynikajícímu logistickému napojení na dálniční síť i díky blízkosti k hlavnímu trhu oblasti Prahy jsou přitom Brozany pro nás obzvláště strategicky významným závodem. Jakmile budeme mít k dispozici veškerá ze zákona vyžadovaná povolení, plánujeme zahájit výstavbu. Podle předpokladů počítáme se zahájením prací v prvním pololetí roku 2008," dodává Johann Windisch.

V Polsku Wienerberger očekává příznivé tržní prostředí a další růst

V Polsku Wienerberger AG plánuje vybudovat závod na výrobu cihel pro obvodové zdivo v Olesnici na jihovýchodě země a rozšířit závody Lebork v oblasti Danzig a v Dobre v blízkosti Varšavy. Díky stavbě nové výrobní linky na lícové cihly v závodě Torun, 180 km jižně od oblasti Danzig, může společnost učinit další krok k posílení své tržní pozice.

"Polsko je naším nejdůležitějším trhem ve střední a východní Evropě. Již v loňském roce se zde výrazně zvýšil počet zahájených staveb o více než 30 %. V roce 2007 a v následujících letech očekáváme příznivé tržní prostředí s vysokou poptávkou. Za tímto trendem vývoje stojí především fakt, že počet zahájených staveb na tisíc obyvatel je zde ve srovnání se západní Evropou stále na nízké úrovni," zdůvodňuje Johann Windisch rozhodnutí firmy se intenzivně angažovat na tomto trhu.

Díky plánované roční kapacitě ve výši 230 milionů NF (NF=cihelných jednotek) v závodě Olesnica a zvýšení kapacit v Leborku a Dobre na 180 milionů NF v obou závodech, zvýší Wienerberger výrobu cihel pro obvodové zdivo zhruba o 30 %. Zřízení druhé výrobní linky v závodu na výrobu klinkerů Torun znamená nárůst kapacit pro výrobu lícových cihel o 60 %.

"Pomocí těchto investičních záměrů bychom měli vyhovět očekávané vysoké poptávce a zabránit problematickým dodávkám. V současnosti můžeme poptávku pokrýt pouze díky importům z Německa a České republiky. Toto řešení s sebou ale nese zatížení dalšími dopravními náklady a je možné jen díky zprovoznění starších, již odstavených závodů. Realizace investičních projektů proběhne do třetího čtvrtletí 2008," uvádí Johann Windisch.

Nejmodernější výrobky pro střední a východní Evropu

"V našich závodech se cíleně zaměřujeme na výrobu nejmodernějších výrobků s vysokými tepelněizolačními vlastnostmi," závěrem doplňuje Johann Windisch. "Tento krok pro nás znamená, že v budoucnu budeme moci uspokojit poptávku po kvalitních cihlářských výrobcích ve střední a východní Evropě."

Více informací na www.wienerberger.com.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.