logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Věncovka VT 8 zlepšuje vlastnosti obvodového zdiva

Zdicí systém POROTHERM se rozrostl o další novinku. Věncovka VT 8 ve spojení s tepelným izolantem je určena k podstatnému omezení vzniku tepelných mostů v místě, kde dochází ke styku obvodového zdiva se stropní konstrukcí.

Věncovka VT 8 tvoří spolu s tepelným izolantem potřebný základ pro dobetonování stropu a zajišťuje požadované tepelné vlastnosti obvodového zdiva.

Přichází na trh ve třech základních rozměrech (věncovka VT 8/19,5 - 497 x 80 x 195 mm, věncovka VT 8/23,8 - 497 x 80 x 238 mm a věncovka VT 8/27,5 - 497 x 80 x 275 mm) a objemovou hmotností 800 až 1000 kg/m3. Na metr zdiva jsou jí potřeba dva kusy.

Věncovky se používají v místě styku obvodového zdiva se stropními konstrukcemi. Jsou vhodné pro všechny typy stropních konstrukcí - polomontované, prefabrikované i monolitické v tloušťkách od 190 do 290 mm. Výška použitých věncovek se přitom vždy stanovuje podle tloušťky použité stropní konstrukce a tloušťky podmaltování. Jedna vrstva věncovek se vyzdí do vnějšího líce zdiva, na vnitřní část obvodového zdiva se na těžký asfaltový pás uloží do lože z cementové malty stropní prvky. Ve vodorovném směru se k sobě věncovky ve spojení pero + drážka kladou na sraz bez promaltování svislé styčné spáry.

K jejich vnitřní straně se následně přiloží pás izolantu a přichytí se k nim maltou ve tvaru tzv. fabionu (zaoblený nebo profilovaný přechod mezi stropem a stěnou). Při tomto kroku je nutné zajistit, aby izolant z pěnového polystyrenu nebyl v konstrukci v přímém kontaktu s asfaltovým pásem. Do zbylého prostoru mezi věncovou a stropní konstrukcí se vyváže vodorovná výztuž ztužujícího věnce. Pokud jsou použity panely, zalijí se betonem předepsané třídy pouze věnce. V opačném případě se zalévá celá stropní konstrukce. Výztuž přitom musí být kryta betonem o tloušťce alespoň 25 mm.

Nová věncovka poskytuje řadu výhod. Lze ji v jakémkoli místě snadno rozdělit, díky spojení na pero + drážku nabízí jednoduché a rychlé zdění. V místě stropní konstrukce tvoří ideální podklad pro omítku, čímž usnadňuje a zrychluje technologii zdění. Věncovka VT 8 je na českém trhu k dispozici od března 2007, a to s cenou za jeden kus již od 40,60 Kč vč. DPH.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.