logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Podívejte, jak teče

Na obrazovce v kuchyni se kutálejí penízky. Čím víc, tím víc elektřiny a peněz pálíte. Když se moc dlouho sprchujete, smyjete si vzorek z dlaždiček. Spotřebiče budoucnosti vás budou znervózňovat, dokud nepřestanete plýtvat.

Reklama

Asi čtyřicet procent energie v kancelářích a domácnostech se spálí zbytečně. Když lidé vědí, kolik elektřiny spotřebovávají, spotřeba se sníží až o patnáct procent. Experimentálně to dokázal britský Design Council.

Designéři začali vymýšlet řešení. Může to být například displej umístěný na viditelném místě v domě. Vesele se na něm kutálejí penízky: čím víc a rychleji, tím víc spotřebičů v domě právě odebírá proud - a tím i mince z vaší peněženky.
Když se vám zdá, že peníze běží příliš rychle, stačí zmáčknout displej. Objeví se přehled, všechny zapomenuté žárovky a ventilátory jsou okamžitě prozrazeny.

Britská firma More Associates vyrábí podobný přístroj a od dubna namontovala první tři tisíce kusů.

Interactive Institute v Eskilstuně ve Švédsku vymyslel několik způsobů, jak se nám elektřina připomene. Třeba světélkující kabel: čím víc elektřiny jím proudí, tím víc září. Nebo kachlíčky potištěné barvou citlivou na teplo. Když si člověk dává horkou sprchu moc dlouho, úplně si smyje vzorek. Teprve když teplou vypne, kachlíčky se znovu vybarví.
Je to docela logický směr uvažování, spotřeba energie roste. Podle údajů z Velké Británie má průměrný dům pětatřicet spotřebičů, které "sežerou" o sedmdesát procent elektřiny více než v roce 1970. Také v Česku roste spotřeba i ceny.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.