logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

EPC: Zeštíhlující kúra ve spotřebě energie

Reklama

Účty za energie rostou a dokážou zamávat s rozpočty nejen v podnikatelské sféře. Stejně tak se s vyššími náklady potýkají například ve zdravotnictví, školách, provozovatelé obytných komplexů, kulturních či sportovních zařízení. Energetika má úzkou vazbu také na rozvoj měst a obcí, ovlivňuje především ekonomickou náročnost všech jejich provozních činností.

I pro samosprávy je proto důležité mít svou energetickou koncepci a zároveň zavádět opatření snižující spotřebu energií.

"Cenu energie ovlivnit víceméně nemůžeme a je jisté, že levná už nebude. Náklady na energie však tvoří nejen jejich cena, ale také spotřebované množství, a to už úsporami ovlivnit můžeme," připomíná Pavel Kaufmann z Teplárenského sdružení ČR.

PŘÍKLAD STŘEDOČESKÉ SÁZAVY

Hlavním problémem v řadě obcí je zastaralé tepelné hospodářství. Donedávna se s ním potýkali také ve středočeském městě Sázava. V roce 2004 však dokončili rekonstrukci tepelného hospodářství a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Původní model založený na využití nákladné páry se podařilo nahradit moderním teplovodním systémem, zamezilo se ztrátám a realizovala se celá řada dílčích opatření zaručujících další úspory energie.

"V prvním čtvrtletí roku 2005 provedená analýza potvrdila správnost uskutečněného řešení. Snížily se ztráty při výrobě a rozvodu tepla, což se významně projevilo v ceně tepla pro konečné odběratele. V porovnání se stejným obdobím roku 2004 klesly náklady na výrobu tepla o více než 30 %," říká Ing. Vlastislav Vítů, obchodní ředitel energetické společnosti Komterm, která rekonstrukci tepelného hospodářství v městě Sázava realizovala.

"Ze své vlastní praxe mohu potvrdit, že v řadě měst a obcí je reálné dosáhnout 30 až 40 % úspory energií. V závislosti na velikosti města představují tyto úspory částky v miliónech či desítkách miliónů korun," dodává Ing. Vlastislav Vítů.

NULOVÁ VSTUPNÍ INVESTICE

Města a obce by měly uvažovat o efektivním a dlouhodobém řešení ve formě zavedení systému regulace a řešení úspor ve spolupráci s odborníky. Při modernizaci energetického systému však budou zcela jistě řešit výši vstupní investice.

I tento problém však v současné době lze řešit prostřednictvím již známé metody Energy Performance Contracting (EPC), kdy uskutečnění projektu energetických úspor u zadavatele na sebe přebírá specializovaná firma. Ta odhalí potenciál úspor, navrhne a komplexně zajistí energeticky úsporná opatření. Úspory jsou přesně vyčísleny a v průběhu trvání kontraktu smluvně garantovány. Předností tohoto řešení je to, že veškeré náklady jsou postupně hrazeny z dosažených úspor.

I když se o metodě EPC hovoří zejména v souvislosti s optimalizací energetických potřeb ve výrobních a zpracovatelských podnicích či ve zdravotnických zařízeních, vyplatí se o ní uvažovat i v komunální sféře. Také v tomto případě platí jednoduchá rovnice: Nižší nákladové vstupy se díky menší spotřebě energií pozitivně promítnou v konečném hospodaření organizace.

Co je Energy Performance Contracting

EPC je komplexní, spolehlivá a k životnímu prostředí šetrná metoda s dlouhodobým účinkem. Navíc s příznivým financováním, kdy veškeré náklady i odměna dodavatele jsou postupně hrazeny z dosažených úspor. Délka smluvního vztahu je závislá na formě financování nově pořízeného majetku a na velikosti dosažitelných úspor. Obvyklá doba je 4 až 8 let. Vždy záleží na individuální dohodě mezi zákazníkem a dodavatelem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.