logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Příští rok se vrátí regulace cen plynu

"Zatímco od letošního ledna byl volný trh pro několik desítek podniků, od roku 2006 měl začít pro všechny další podniky s výjimkou domácností. Energetický regulační úřad bude příštího roku opět regulovat ceny plynu všem zákazníkům," uvedl předseda úřadu Josef Fiřt.

Reklama

Podle ERÚ hlavní dodavatel plynu, skupina RWE Transgas, po otevření trhu neoprávněně zvyšovala ceny a ERÚ proto podal podnět k šetření Úřadu pro hospodářskou soutěž.

Znovuzavedení regulace zdůvodňuje úřad tím, že v této době není možné očekávat na trhu takové změny, které by omezily dominantní postavení RWE Transgas a omezení cen má zabránit možnému kolapsu dodávek plynu. Podle ERÚ zatím na trhu nepůsobí konkurence, kterou měla zavést liberalizace, a je pravděpodobné, že v budoucnu ani působit nezačne. RWE Transgas je jediným dodavatelem plynu do ČR a podle úřadu není možné v dohledné době čekat příchod jiného. RWE rovněž ovládá šest z osmi distribučních společností a vlastní plyn uskladněný v podzemních zásobnících.

Více než 30 velkoodběratelům, pro něž je trh od ledna 2005 volný, stouply ceny plynu za rok přibližně o 40 %, do pololetí zhruba o 25 %. Několik z nich proto podalo ERÚ podnět k řešení sporů o ceny. V analýze trhu ERÚ podle Fiřta zjistil, že stížnosti podniků byly oprávněné a že podniky skupiny RWE neoprávněně získaly majetkový prospěch, který signalizuje zneužití dominantního postavení na trhu. S tím však RWE Transgas nesouhlasí a závěry ERÚ jsou podle něj chybné, což chce doložit v reakci na šetření úřadu. ERÚ nepřiměřený zisk prokáže, bude RWE Transgas povinen prostředky odevzdat do státního rozpočtu, v obdobné výši budou moci náhrady nárokovat poškození odběratelé. Znovuzavedení cenové regulace ERÚ stanoví od ledna maximální předávací cenu mezi dovozcem plynu RWE Transgas a obchodníky s plynem pro dodávky oprávněným zákazníkům. Mezi ně budou patřit všichni s výjimkou domácností. Úřad omezí i cenu dodávek pro oprávněné zákazníky od obchodníků, kteří nakupují od RWE Transgas, a cenu za uskladňování plynu RWE. "Naše opatření zavádí horní strop a nijak to nebrání dodavateli a odběrateli, aby si sjednali jakoukoli cenu jinou," řekl místopředseda úřadu Blahoslav Němeček. Podle něj by úřad měl ceny regulovat minimálně rok. "Předpokládá se, že na podzim 2006 bude provedena nová analýza stavu trhu a úrovně konkurence a podle jejich výsledků rozhodne ERÚ o dalším postupu," uvedl Němeček. Úřad zatím nerozhodl, s jakou periodou bude ceny plynu od ledna stanovovat.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.