logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Odborníci: Zdražení plynu zvýší zájem o alternativní vytápění

Chystané říjnové zdražení plynu až o čtvrtinu by podle odborníků mohlo výhledově znamenat větší příklon Čechů k alternativním zdrojům získávání tepla, jako jsou tepelná čerpadla, kotle na biomasu či sluneční kolektory.

Reklama

Již nyní mnozí lidé na alternativní zdroje přecházejí či o tom uvažují. Pokud bude zdražování plynu pokračovat, bude přesun lidí k těmto způsobům vytápění ještě masivnější, shodují se oslovení odborníci.

"Razance růstu cen plynu je skutečně hrozivá. Pokud bude pokračovat, dá se v dlouhodobém horizontu očekávat větší příklon lidí k alternativním zdrojům," uvedl Zdeněk Kučera, šéfredaktor časopisu Alternativní energie. Podle něj nebude přechod na alternativní zdroje okamžitý především kvůli nutnosti větších investic do těchto zařízení. "Dá se však očekávat, že především mladší lidé se budou postupně více rozhodovat pro stavbu vlastních domů s méně závislými alternativními způsoby vytápění," doplnil.

Také podle energetického konzultanta poradenského střediska Energy Centrum České Budějovice Lubomíra Klobušníka je možné předpokládat zvyšování podílu obnovitelných a alternativních zdrojů při vytápění. "Vývoj cen plynu tomu nahrává. Jakmile ceny porostou, budou se zkracovat návratnosti investic do alternativních zařízení," řekl.

Podle něj je však také nutné podpořit osvětu o využívání alternativních způsobů získávání energie. "Měla by také existovat masivnější podpora státu." Mezi alternativní způsoby vytápění odborníci řadí hlavně tepelná čerpadla či kotle na biomasu. Sluneční kolektory pak slouží především pro ohřev teplé užitkové vody. "Pokud lidé využívají tepelné čerpadlo projeví se v jejich peněžence zdražení energií výrazně méně než u ostatních způsobů vytápění. Například zdražení elektřiny o 5 procent pocítí majitel tepelného čerpadla navýšením plateb za elektřinu o tři čtvrtiny menším než například u přímotopů," uvedl Pavel Šumera šéf firmy G-TERM, která se zabývá instalací tepelných čerpadel. To je podle něj důsledkem toho, že tepelné čerpadlo získává většinu tepelné energie zadarmo ze země. I případné zdražení vstupní energie se tak u něj promítne jen minimálně, dodal Šumera. Podle Kučery je však handicapem přechodu na alternativní zdroje tepla, včetně tepelného čerpadla vyšší pořizovací cena. "U mnoha instalací se nám však podařilo správným nasazením systému dosáhnout návratnosti této investice do 4 let," upozornil však Šumera.

V České republice se loni podle informací nezávislé britské agentury BSRIA nainstalovalo 1500 tepelných čerpadel, nejvíce z nových zemí EU. Celkem to je přes 4000 tepelných čerpadel. Ve Švédsku je to však kolem 400.000 zařízení. "Jistě mají ve Švédsku s těmito zařízeními lepší a větší zkušenosti," podotkl Kučera.

Jak se projeví chystané zdražení cen energií do nákladů na vytápění rodinného domu?

Kontakt:
Martin Jonáš
public relations manager
Hennlich Industrietechnik
tel. 416 711 259
mobil: 724 269 811
jonas@hennlich.cz

PhDr. Zdeněk Kučera
CEMC
šéfredaktor časopisu Alternativní energie
kucera@alen.cz
tel. 274 784 416

Ing. Josef Šťastný
ECCB - energetický poradce
tel. 387 221 058

Ing. Pavel Šumera
G-TERM
tel. 416 711 115
sumera@hennlich.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.