logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pstruzi - nejlepší kontroloři pitné vody

Citlivé ryby jako živý indikátor kontrolují a chrání obyvatele metropole před nebezpečím otravy pitné vody. Dvě stovky pstruhů duhových bezpečně reagují na nežádoucí látky.

Reklama

Nejkvalitnější kontrolory pitné vody používají vodárny v Káraném, Podolí i Želivce. V akváriích plují pstruzi duhoví, ke kterým proudí voda přímo z nádrží určených pro metropoli. Káraný má ryb 200. Část vody se odčerpává do akvárií, odkud samozřejmě teče do odpadu. Ryby bezpečně zareagují na jakékoliv znečištění vody. Právě pstruzi byli vybráni jako nejcitlivější organismus k toxikantům ve vodním prostředí. Chování ryb přitom nepřetržitě monitorují kamery, které při jejich úhynu zalarmují obsluhu. Ta okamžitě odstaví celou vodárnu.

Tříměsíční až půlroční ryby kontrolují vodu asi rok. Potom ztrácejí citlivost na toxické látky. Někteří pstruzi následně končí ve výzkumném ústavu ke kontrole, jestli v sobě nemají nějaké škodliviny, ostatní na talíři. Cyklus se opakuje a nastupují další rybky. Odborníci pstruhy používají už jednadvacet let. Tehdy s experimentem začali v Podolí a postupně se přidaly i ostatní úpravny vody.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.