logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V Hostětíne byla slavnostně zahájena stavba Centra modelových ekologických projektů pro venkov

V Hostětíne byla slavnostně zahájena stavba Centra modelových ekologických projektů pro venkov. "Je to zajímavý projekt. Pozoruhodný stejně jako všechny ostatní, které už v této vesničce existují," řekl zástupce velvyslankyně Nizozemského království Wilko Roggenkamp, který položení symbolické základní cihly v Hostětíně asistoval.

Reklama

"Získat více než 15 miliónů korun na stavbu Centra modelových ekologických projektů pro venkov nám umožnila i velkorysá podpora nizozemského ministerstva zahraničních věcí a Zlínského kraje," konstatovala Věra Pospíšilíková z organizace Veronica.

"Je to zajímavý projekt. Pozoruhodný stejně jako všechny ostatní, které už v této vesničce existují," řekl zástupce velvyslankyně Nizozemského království Wilko Roggenkamp, který položení symbolické základní cihly v Hostětíně asistoval.

Nastálo v Hostětíně žije necelých 300 obyvatel, ale během roku se tu zastavují stovky českých i zahraničních turistů. Hostětín na Uherskohradišťsku si už definitivně vysloužil pověst nejekologičtější obce ve střední Evropě.
Z dalších realizovaných projektů je možné jmenovat kotelnu, která využívá teplo vzniklé spalováním odpadů ze soukromého lesa, kořenovou čistírnu odpadních vod, většina rodin si ve svých domech ohřívá vodu díky sluneční energii. Velkoplošný kolektor je i na střeše místní moštárny, ve spolupráci s nevládní organizací ochránců přírody Veronica se v obci staví domy ze slámy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.