logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Záznam z tiskové konference s p. Donaldem P. Morinem z USA

Pan Donald P. Morin z USA je prezidentem Světové asociace instalatérů (PHCC). Na konci května se při svém návratu z berlínského kongresu této organizace krátce zastavil v Praze. V hotelové hale na improvizované tiskové konferenci odpověděl na dotazy, které mu položili zástupci vedení nově vzniklého Svazu podnikatelů technických zařízení a novináři z odborných časopisů, včetně portálu TZB-info.

Reklama


Donald P. Morin

Je v USA organizace instalatérů povinná? Musí být instalatér členem svazu?
Členství je většinou povinné na úrovni jednotlivých 50-ti států USA. Jednotlivé státy fungují nezávisle a legislativa upravující obor je různá podle jednotlivých států. Některé státy požadují licenci pro výkon řemesla a členství v profesní organizaci jiné toto nevyžadují.

Má Vaše organizace možnost se vyjadřovat k novým zákonům a technickým předpisům, nebo je přímo tvoříte sami?
Do určité míry. Legislativa v USA je ve třech základních rovinách: na úrovni státu, na úrovni celých USA (národní úroveň), a některé normy a dokumenty tvoří oborové svazy - především standardy a vzdělávací materiály.

Jaký je smysl odborů v USA?
Je to především vzdělávání svých členů. Odbory mají školy a vzdělávací instituce po celém území USA, kontrolují standardy, vytvářejí technické normy a pomůcky pro vzdělávání. Odbory nemají sociální funkci tak jak je chápeme v Evropě.

Jak jednotlivé odbory spolupracují?
Náš svaz má členy, které jsou organizované v odborech, ale i členy zcela nezávislé. Spolupráce mezi nimi je obecně dobrá, i když občas dochází ke konfliktům o jednotlivých věcech.

Jak spolupracuje Váš svaz s obchodní (hospodářskou) komorou?
Jsou nezávislé, ale většina firem je členem obchodní komory.

Platí firmy příspěvky do komory i do Vašeho svazu? Jak jsou poplatky vysoké?
Jistě. V našem svazu je rozdílný poplatek podle úrovně: na místní úrovni, na úrovni státu (asi 100 USD za rok) a na národní úrovni (asi 365 USD za rok). Příspěvek do obchodní komory je nejméně 250 USD za rok. Opět je několik úrovní členství v obchodní komoře.

Platí každý podnikatel příspěvek do obchodní komory podle objemu jeho produkce, tržeb?
Ne to není pravda. Obchodní komora je volné sdružení, podnikatel tam nemusí být členem, nemusí platit příspěvky. Je to služba pro podnikatele.

Jak je financován Váš svaz? Jak financujete Vaši činnost?
Největší příjmy jsou z výstav a konferencí. Příspěvky členů činí jen 40 procent příjmů.

Výrobce dodává velkoobchodu a velkoobchod jednotlivým instalatérům?
Instalatéři kupují většinou od velkoobchodů. Přibližně 80 procent výrobků jde přes velkoobchody.

Může každý občan nakupovat v takovém velkoobchodě, nebo jen podnikatelé?
U nás proběhla konsolidace v obchodní a distribuční sféře, velké velkoobchodní firmy skoupily menší a celkově počet velkoobchodů klesá. Výrobci do určité míry kontrolují komu a jak velkoobchod prodává jejich výrobky. Velkoobchody proto prodávají jen licencovaným nebo zavedeným instalatérům. Náš svaz se snaží udržovat tento řetěz výrobce - velkoobchod - instalatér. Snaží se zajistit to, aby se výrobky nedostaly přímo do obecných retailingových obchodů běžného spotřebního typu, kde běžně lidé nakupují zboží (supermarkety, hypermarkety).

Školení o nových výrobcích si zajišťují výrobci sami nebo je organizují velkoobchody?
Většinou si výrobci organizují školení sami, ale prostřednictvím velkoobchodů.

Jaké je potřeba povolení, aby instalatér mohl pracovat s plynovými zařízeními?
Opět se liší podle států. Pravidla nejsou tak striktní jak by asi měla být. Ve státě, kde já žiji není žádná speciální licence. Standardy se postupně zpřísňují. V některých státech je regulace přísnější.

Musí mít instalatér povolení od společnosti, která distribuuje plyn?
Když spotřebitel požádá distribuční společnost o dodávku plynu, instalatér je najat distribuční společností, aby instaloval příslušná zařízení. Poté je systém zkontrolován inspektorem distribuční společnosti, která dodává konečnému odběrateli plyn.

Existuje omezení pro instalatéra jaká (jak velká) tepelná čerpadla, klimatizace nebo chlazení může instalovat?
V některých státech je potřeba licence pro určité zařízení, v některých ne. Obecně, případné omezení není dáno velikostí ani výkonem instalovaného zařízení. V oblasti chlazení a klimatizace prodávají výrobci zařízení přímo i s instalací (v případě velkých budov a systémů), nebo prostřednictvím supermarketů a běžných obchodů, kde může nakupovat konečný uživatel. Klasické montážní firmy jsou často vytlačovány.

To se asi týká jen relativně malých zařízení. Takových, které se dají zastrčit do zásuvky ...
Ne. To se týká i velkých zařízení. Prostě lidé nakupují zařízení v běžném hypermarketu anebo supermarketu a při nákupu mu prodávající hypermarket zajistí instalaci. Hypermarket to nakupuje přímo od výrobce.

Kolik má vaše organizace zaměstnanců a jaké služby poskytujete pro členy?
Zajišťujeme školení, zprostředkováváme pojištění nebo poskytujeme informace o nových výrobcích např. rozesíláme brožury, dále zastupujeme obor vzhledem k vládě a legislativě. Náš svaz má 21 zaměstnanců na národní úrovni, pracují především v oblasti informací a práva. Na úrovni jednotlivých států je počet zaměstnanců dán počtem členů, v některých státech je např. zaměstnanec jen jeden.


Donald P. Morin s Františkem Holcem,
prezidentem SPTZ
Můžete zastupovat instalatéra u soudu v případě sporu?
Jen v případě, že se jedná o výklad norem nebo standardů práce. V tomto případě může naše organizace v případném sporu vystupovat. Jinou roli v soudních sporech nemá.

Jak probíhá spolupráce mezi projektantem a instalatérem, hraje v tomto nějakou roli váš svaz?
Spolupráce na jednotlivých zakázkách probíhá na individuální úrovni, spolupracují jednotliví lidé a firmy. Náš svaz se snaží toto podpořit úzkými vztahy s podobnými organizacemi projektantů a architektů. Snažíme se zvát je na naše školení a konference, kde představujeme nové výrobky a postupy a oni dělají totéž. Získávání zakázek je individuální, zde svazy nehrají žádnou roli.

Jak je stanoveno, zda je pro nějaké zakázky potřeba projekt nebo ne?
Při průmyslových stavbách a výstavbě komerčních budov je projekt běžný. Naopak v oblasti výstavby bytů a rodinných a obytných domů se projekt vyžaduje jen v případě větších staveb.

Podporuje stát rozvoj obnovitelných energií?
Ano federální vláda to podporuje, ale nedostatečně. V sedmdesátých letech byly dotace na solární zařízení, ale celý projekt byl později zastaven. Když dotace skončily lidé si tato zařízení přestali pořizovat, protože vložené prostředky měly nízkou návratnost. Na západním poběží se v současnosti spíše rozvíjejí větrné elektrárny. Na druhé straně v USA je obecně obava ze ztráty fosilního bohatství.

Jaký mají ropa, uhlí a plyn podíl na zásobování energiemi?
Uhlí je používáno k průmyslové výrobě elektřiny a opravdu velmi málo je užíváno domácnostmi. Podíl plynu je přibližně 40 procent a zbytek je olej.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.