logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ropné společnosti se připravují na přechod na obnovitelné zdroje

V nedělním editorialu ze 7.4.2002 jsme zveřejnili informaci o tom, že firma Shell do budoucna předpovídá výrazný nárůst využití obnovitelných zdrojů energie. Tato firma v průběhu následujících pěti let plánuje do rozvoje využití těchto zdrojů investovat asi půl miliardy dolarů. Jde o ojedinělý případ, nebo začátek změny?

Reklama

Firma Shell je druhou největší ropnou společností na světě, ale má i více než dvacet let zkušeností s využitím solární energie a energie z biomasy. Výše zmíněná investice představuje asi 1,5% všech investic této společnosti. V současné době se firma zaměřuje především na solární fotovoltaiku a větrnou energii. Jejím cílem je stát se světovým leadrem v rozvoji větrných elektráren a má plány vystavět na 400 MW instalované kapacity větrných elektráren a zároveň získat 10% podíl na světové výrobě solárních fotovoltaických článků. Vlastní i 135 tisíc hektarů lesa využívaného jako biomasu pro energetické účely a provozuje výrobu elektřiny z geotermální energie.

Třetí největší ropnou firmou je britská BP (British Petroleum) a i ona se již více než dvacet let věnuje obnovitelným zdrojům energie, především solární energii. V současnosti má asi 20% podíl na světové výrobě solárních fotovoltaických panelů. Cílem firmy je zvýšit obrat pobočky BP Solar ze 150 milionů v roce 1999 na jednu miliardu dolarů do roku 2007. Do roku 2003 pravděpodobně stoupne výroba solárních článků této firmy na 60 MW energie. V květnu 2000 firma koupila i 18,5% podíl ve společnosti Green Mountain Energy, která je největším dodavatelem zelené elektřiny v USA. Dalším jejím plánem je vybavit 200 čerpacích stanic v 10 zemích, a postupně pak všechny nové stanice solárními panely, což představuje investici přibližně 50 milionů Euro, respektive 25% obratu společnosti BP Solar.

Čtvrtou největší ropnou společností je TotalFinaElf, zaměřující se především na těžbu zemního plynu. Mezi její plány patří i výstavba 400 MW větrných elektráren, z toho polovina podél mořského pobřeží Francie a Belgie. Od roku 1980 firma vlastní i 35% podíl v Total Energie, vedoucím světovém dodavateli fotovoltaických článků a je i výrobcem biopaliv s kapacitou 225 tisíc tun. Tuto kapacitu plánuje zvýšit na 400 tisíc tun a stát se předním světovým výrobcem biopaliv.

Vzhledem k celkovým investicím těchto firem do rozvoje využití fosilních paliv se jedná stále o relativně okrajovou záležitost. Dá se ale předpokládat, že bývalé "ropné společnosti" se postupně přemění na "energetické společnosti" a s úbytkem zdrojů fosilních paliv se připraví na zvýšené využití obnovitelných zdrojů energie.

Formy podpory a rozvoj obnovitelných zdrojů energie budou předmětem diskusí například i na mezinárodní konferenci a výstavě EEBW: Energie efektivně 2002, která se uskuteční 5.-7. listopadu 2002 v pražském Kongresovém centru.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.