logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Domácí spotřebiče a úspory energie

Každý z nás má ve své domácnosti spoustu zařízení, která jsou denně využívána, ale v podstatě nemáme přehled o tom, jak velký podíl na celkové spotřebě představuje jejich provoz. Správný výběr a užívání spotřebiče vede k úspoře finančních nákladů.

Asi mnozí tušíme, že zařízení staršího data výroby je pravděpodobně méně účinné, a tedy energeticky náročnější. Ale i nový spotřebič může při špatném používání zvýšit spotřebu elektřiny. Podívejme se alespoň na některé z těch, o nichž podrobněji informuje Centrum energetického poradenství společnosti Pražská energetika a. s.

Na přípravu pokrmů připadá 5 až 8 % z celkové spotřeby energie v domácnosti. Je proto na místě zvolit to nejvhodnější technické zařízení, díky němuž lze vařit pohodlně a zároveň úsporně. Která z moderních kuchyňských zařízení jsou úsporná už z principu?

Sklokeramické varné desky s odporovým ohřevem

Moderní sklokeramické varné desky jsou o něco dražší oproti klasickým litinovým plotýnkám, mají však menší ztráty energie při rozehřívání desky a jsou úspornější. Nemají tak velkou tepelnou setrvačnost, proto je doba regulace při změně nastavení teploty podstatně kratší. Ve sklokeramické varné desce je teplo vytvářeno odporovým drátem, který je zespodu tepelně izolován, takže hřeje pouze směrem nahoru do vymezené části, zbytek desky zůstává studený. Rovný povrch desky také umožňuje odstavit hrnec mezi plotýnky. Výhodou je jejich snadná údržba.


Sklokeramická deska s odporovým ohřevem

Sklokeramická deska s indukčním ohřevem

Sklokeramické desky s indukčním ohřevem

Sklokeramické desky s indukčním ohřevem patří k nejdokonalejším technickým zařízením v kuchyni. Za pouhé 2 minuty se zahřejí na teplotu potřebnou pro přípravu pokrmu. Pod varným místem keramické desky je umístěna elektromagnetická indukční cívka napájená vysokofrekvenčním elektrickým proudem z měniče frekvence.Při položení kovové nádoby na keramickou desku, se vytvoří silné magnetické pole. Magnetický tok prochází materiálem dna kovové nádoby, ve kterém vznikají vířivé proudy. Tyto vířivé proudy velmi rychle ohřejí dno hrnce. Plocha, ve které se vytváří magnetické pole se přizpůsobí velikosti dna nádoby, což znamená, že se spotřebovává právě tolik energie, kolik je k ohřevu hrnce nutné. Jestliže hrnec z plotýnky sejmeme, přenos energie se okamžitě zastaví a vzniká jen minimální zbytkové teplo.
Indukční varné plotýnky se ohřívají pouze od dna nádoby, proto se na nich nemůže nic připálit. Další zásadní výhodou je bezpečnost; po sejmutí varné nádoby povrch varné desky nedosahuje vyšších teplot než 100 °C, na rozdíl od varných desek na principu předávání tepla, kde jsou teploty přes 400 °C. 

Trouby

Trouby mohou být samostatné nebo součástí sporáků. Výhoda samostatné trouby je v tom, že ji lze vestavět do kuchyňské linky do optimální výšky tak, aby nebylo třeba se při pečení ohýbat. Moderní trouby mají speciální programy a bývají také vybaveny teleskopickými výjezdy plechů, výklopným grilem, kombinací způsobů pečení, ochlazováním dvířek, vnitřním osvětlením trouby během pečení atd. Samozřejmostí každého spotřebiče by měla být dětská pojistka. K pohodlí a komfortu při pečení vám dopomůže pečicí automatika a elektronické ovládání včetně zvukových signálů blížícího se konce pečení.

Parní trouby

Parní trouba využívá princip vaření, kdy je jídlo ohříváno jen horkou párou. Příprava v páře, která nezbavuje potraviny barvy, chuti a zároveň jim ponechává dvojnásobek stopových prvků či vitaminů v porovnání s vařením ve vodě, představuje jeden z nejzdravějších způsobů vaření. Může nahradit jak vaření ve vodě, tak i pečení. Generátor napájený ze zásobníku vyvíjí páru a vhání ji do prostoru trouby. S párou je spojena i další přednost: snadná údržba – na stěnách se nic nepřipaluje. Teplota páry nepřesáhne 100 °C, naopak ji lze přesně regulovat v rozmezí průměrně od 35 do 100 °C. Většina parních trub má zásobník na vodu (jen nejdražší provedení jsou vybavena na přívod a odvod vody), ukazatel vyprázdnění ale kuchaře včas upozorní na nutnost jejího doplnění. Parní trouby umějí vařit i několik pokrmů najednou, lze v nich také zavařovat, odšťavňovat, připravit kynuté těsto nebo sterilizovat kojenecké lahve. Jsou vedle vaření ideální i pro ohřívání jídla. Při vaření není nutné používat tuky a ani příliš solit. Nevýhodou je absence křupavých kůrčiček.

Kombinované parní trouby lze používat jako parní, nebo horkovzdušné, nebo obojí současně. Podle toho se mění i teplota (až do 230 °C), je možné nastavit i vlhkost.
Někdy se v souvislosti s kombinovanými parními troubami používá výraz "intervalové pečení". Po minutách, zpravidla v poměru 1:3, se střídá pára a pečení. Používá se také kombinované dvoufázové pečení (nejprve probíhá v proudu horkého vzduchu, pak přijde pára). Zvládnete tak přípravu vánočního cukroví nebo křupavého chleba. Výhodou kombinování s párou je, že příprava pokrmu se výrazně urychlí.

Mikrovlnné trouby

Mikrovlnná trouba je rychlý pomocník v moderní kuchyni, který se vyskytuje ve většině domácností a jehož přednosti jsou v rychlosti ohřívání a úspoře energií. Ohřev jídla funguje na principu mikrovln (vlnová délka v řádu jednotek centimetrů), které rozkmitávají molekuly vody, tuku a cukru. Vzájemným třením molekul se pokrm ohřívá a tepelně upravuje přímo uvnitř. Čím rychleji se molekuly pohybují, tím větší teplo se tvoří. Díky rychlosti přípravy pokrmů šetří mikrovlnná trouba čas i peníze. Vybrat si můžete troubu monofunkční, s grilem, kombinovanou, popř. i doplněnou horkým vzduchem, volně stojící i vestavnou do kuchyňské linky. Výkon u mikrovlnných trub se pohybuje od 600 W do 1 200 W. Rychlost přípravy pokrmu je přímo závislá na výkonu - čím větší je výkon, tím rychleji je pokrm připraven. Velikost mikrovlnné trouby volte podle počtu lidí a způsobu používání.

Samostatně stojící sporáky

Při rozhodování, zda koupit samostatný sporák nebo vestavbu, je volba volně stojícího sporáku tou levnější a jednodušší variantou. Výhoda se týká zejména nenáročné instalace a jednoduché výměny starého sporáku za nový. Bohužel při umístění vedle kuchyňské linky vzniká mezera, která je velkou nevýhodou při čištění. Je také třeba dávat pozor na tepelné izolování okolních skříněk a nábytku a na udržení vzdálenosti od zadní stěny a bočních stěn tak, aby bylo zabezpečeno proudění vzduchu kolem spotřebiče. Před zakoupením volně stojícího elektrického sporáku se ujistěte, že vaše elektroinstalace a hlavní jistič vydrží zátěž, která součtově dosahuje až 14 kW.
Sporáky se nejčastěji umisťují v přechodu pracovní plochy kuchyňské linky nebo tam, kde je volné místo. Šířka sporáků je obvykle 50 cm, 55 cm a 60 cm.
Pokud zvolíte elektrický sporák, můžete si vybrat z klasických litinových plotýnek, běžné sklokeramické desky nebo desky s indukčním ohřevem. Velká část domácností stále ještě využívá klasické litinové plotýnky. Jejich nevýhodou je delší ohřívání a větší setrvačnost při regulaci teplot. Tím se zvyšuje i spotřeba elektrické energie. Tyto nevýhody jsou částečně vyváženy nižší cenou.

Více informací o různých funkcích domácích spotřebičů naleznete v sekci Často kladené otázky.

Článek vznikl ve spolupráci PRE s nakladatelstvím FCC Public pro speciál Perspektivy bydlení II.


A-Z energetické služby na klíč od PRE
logo A-Z energetické služby na klíč od PRE

Společnost PREenergo, a. s., a je dceřinou společnosti Pražská energetika, a. s., a patří do Skupiny PRE. PREenergo zajišťuje kompletní energetické služby spojené s dodávkou elektřiny a plynu včetně jejich financování. Nabídka je určena pro byty, rodinné ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.