logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Tisková konference 3. září 2002

Ceny plynu pro domácnosti klesnou od 1.10. v průměru za distribuční společnosti o 7,4 %, řekl na dnešní tiskové konferenci předseda ERÚ Pavel Brychta.

Reklama

Zemní plyn
A. Změny cen zemního plynu k 1.10.2002
Zásadním faktorem pro uskutečněné snížení cen zemního plynu je nižší úroveň nákupní ceny zemního plynu pro 4. čtvrtletí letošního roku než odpovídá současné úrovni konečných cen. Další skutečností, která ovlivňuje pokles cen, je odčerpání nadvýnosů dosažených společností Transgas, a.s. za 1. čtvrtletí letošního roku.

Na základě uvedených skutečností ERÚ přistoupil k následujícím krokům:

1. Změně cen zemního plynu z Transgasu, a.s. vůči plynárenským distribučním společnostem
Při respektování předpokládaného vývoje nákupních cen Transgasu, a.s. ve 4. čtvrteltí t.r. a zohlednění nadvýnosů Transgasu, a.s. z 1. čtvrtletí t.r. je vyhlášena cena z Transgasu, a.s. za komoditu v úrovni 346,80 Kč/MWh (bez DPH), což je hodnota o 12% nižší proti úrovni platné od 1.4. t.r. Cena za kapacitu z Transgasu, a.s. vůči distribučním společnostem se nemění.

2. Změně cen zemního plynu z distribučních společností vůči konečným zákazníkům
Pokles ceny za komoditu z Transgasu, a.s. o 12% se promítá do všech kategorií odběratelů. Cena za kapacitu u kategorií velkoodběratelé a střední odběratelé, resp. stálý měsíční plat u kategorií maloodběratelé a domácnosti se k 1.10. t.r. nemění.

Na základě těchto údajů dochází k průměrnému snížení cen za všechny distribuční společnosti o 9%, a to v rámci průměrných cen (komodita - kapacita, resp. stálý měsíční plat) v rozpětí u jednotlivých společností od - 8,4% do - 9,3%.

Průměrné snížení cen za všechny distribuční společnosti pouze za komoditu je ve výši 9,7%, tedy v rozpětí u jednotlivých společností od - 9% do - 10%.

V kategorii domácnosti se snižují ceny v průměru za distribuční společnosti o 7,4% (komodita + stálý měsíční plat), konkrétně v rozpětí od - 6,6% do - 7,9% u jednotlivých společností.

Pokud je uvažována pouze cena za komoditu, pak v rámci kategorie domácnosti dochází ke snížení cen v průměru za distribuční společnosti o 8,4%, a to v rozpětí od - 7,4% do - 8,9% u jednotlivých distribučních společností.


B. Výhled - předpoklad cenové úrovně k 1.1.2003
V současné době jsou vedena jednání mezi ERÚ, Transgasem, a.s. a distribučními společnostmi o ceně za kapacitu pro rok 2003. Importní cena zemního plynu je však ovlivňována především vnějšími faktory, kurzem koruny vůči dolaru a euru, ceně topných olejů v závislosti na vývoji cen ropy. Je zřejmé, že tyto faktory nemohou být ze strany ERÚ ovlivňovány.

Dalším faktorem, který ovlivní úroveň cen k 1.1.2003 bude odchylka od skutečně dosažené úrovně nákupní ceny za 2. a 3. čtvrtletí t.r. od hodnoty kalkulované.

K nárůstu cen topných olejů proti současným odhadům a zhoršení kurzu koruny vůči dolaru a euru nad 31,50 Kč/USD, nelze vyloučit k 1.1.2003 mírný nárůst cen.
Konkrétní podoba cen pro 1. čtvrtletí roku 2003 bude známá přibližně ve druhé polovině listopadu t.r.


Elektřina
ERÚ v současné době provádní kalkulaci cen jednotlivých regulovaných činností a konečných cen pro chráněné zákazníky v souladu s vyhláškou č. 438/2001 Sb., kterou se stanoví postupy pro regulaci cen v energetice.

Průměrná cena za přenos by měla v roce 2003 dosáhnout hodnoty 126,45 Kč/MWh, přičemž dnešní průměrná cena činí 119,22 Kč/MWh. Samotný tarif za přenos dozná změn v obou složkách. Stálá složka, za rezervovanou kapacitu, se výrazně zvyšuje v důsledku částečné úpravy metodiky kalkulace této položky (konkrétně se jedná o zohlednění přetoků elektřiny z distribučních sítí do přenosové soustavy), proměnná složka, která odráží krytí ztrát v přenosové soustavě, by se měla snížit z dnešních 17,45 Kč/MWh na 15,74 Kč/MWh, a to díky nižší ceně energie i snížení povoleného procenta ztrát.

Cena pro konečné odběratele je ovlivněna i výší ceny za distribuci, kam jsou promítány zvýhodněné výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů a z kogenerací. Ceny pro konečné odběratele budou ovlivněny množstvím vykupované elektřiny s takto zvýhodněnou cenou. Zásadní význam pro výpočet těchto cen bude mít konečná podoba novelizované vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu o povinném výkupu, podle níž bude určen objem vykupované elektřiny z kogenerace.

Minimání výkupní ceny by měly zůstat zachovány pro rok 2003 u obnovitelných zdrojů v cenové úrovni letošního roku a u malé kogenerace do 5 MW. Dále se hledá vhodný režim pro kogenerační zdroje s instalovaným výkonem v pásmu 5-10 MW, zvažuje se také definování minimální výkupní ceny.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.