logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Litvínov půjčí majitelům domů nově i na solární panely a výtahy

Na různé opravy jim půjčuje levněji než banky už od roku 1996. O návrhu komise fondu oprav bude v červnu rozhodovat zastupitelstvo, vedení města ho ale podporuje.

Reklama

Podle místostarostky Eriky Sedláčkové by tyto půjčky mohli majitelé domů využít od 1. července, pokud je tedy zastupitelé opravdu schválí.

Město se tak snaží podpořit obnovu bytového fondu, který je v soukromých rukách. Půjčku s tříprocentním úrokem splácí majitel městu zpravidla pět let, někdy i osm. "Návrh vyšel přímo od komise fondu oprav, protože se v předešlých obdobích (její členové) setkali s takovými dotazy," vysvětlila Sedláčková.

Město dosud půjčovalo například na opravy fasád, střech, vytápění, dodatečnou izolaci, rekonstrukci bytových jednotek nebo vybudování bezbariérového vstupu. Nově si majitel může zažádat o 50.000 korun na jednu bytovou jednotku na vybudování výtahu. Pokud jde půjčku na solární ohřev vody, buď může požádat opět o 50.000 na bytovou jednotku, nebo o 200.000 na celé číslo popisné. "Předpokládáme, že to bude pro majitele domů, které nejsou připojené na ústřední vytápění z teplárny. Tam by se to asi realizovat nedalo," doplnil radní Vlastimil Doležal.

Město půjčuje na opravy bytového fondu od roku 1996. Fond město vytvořilo z půjčky 8,7 milionu korun od ministerstva financí, doplňuje jej ze splátek úvěrů a jejich úroků. Dříve to bylo i z výnosů z prodeje obytných domů, privatizace ale již skončila. Dluh vůči státu město vyrovnalo v roce 2005. Myšlenka založit fond rozvoje bydlení vznikla při zahájení privatizace, kdy město prodávalo nájemníkům domy mnohdy ve velmi zanedbaném stavu. Výhodné půjčky jim měly umožnit dát nemovitosti do pořádku.

Solární panely na ohřev vody podporují také v Litoměřicích. Fungují tam na několika městských objektech. Město navíc jejich vybudování na soukromých budovách podporuje dotací 40.000 korun. Litoměřice patří v rámci Ústeckého kraje mezi průkopníky ve využívání ekologických zdrojů energie. Na plyn se zde domácnosti připojovaly již na začátku 90. let. Nyní zavádějí alternativní zdroje energie, od roku 2014 má město vytápět geotermální vrt. Náklady na projekt odhadují Litoměřičtí na miliardu korun.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.