logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pravidla pro prohlášení o vlastnostech stavebních výrobků na internetu

Podmínky pro zpřístupnění prohlášení o vlastnostech na internetu povolují používání nových informačních technologií a snižují náklady výrobců stavebních výrobků a odvětví stavebnictví jako celku.

Reklama

Výrobci stavebních výrobků jsou povinni vypracovat prohlášení o vlastnostech, pokud je uváděn na trh stavební výrobek, na který se vztahuje harmonizovaná norma nebo který je souladu s evropským technickým posouzením, které pro něj bylo vydáno a kopie tohoto prohlášení by měla být poskytnuta buď v tištěné podobě, nebo elektronickými prostředky.

Evropská komise má pravomoc stanovit podmínky pro elektronické zpracovávání prohlášení o vlastnostech, aby mohla být tato prohlášení zpřístupněna na internetové stránce. Tyto podmínky pro zpřístupnění prohlášení o vlastnostech na internetu povolují používání nových informačních technologií a snižují náklady výrobců stavebních výrobků a odvětví stavebnictví jako celku.

V této souvislosti vydala Evropská komise NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 157/2014 ze dne 30. října 2013 o podmínkách týkajících se zpřístupňování prohlášení vlastnostech stavebních výrobků na internetové stránce.

Článek 1
  1. Na základě odchylky od čl. 7 odst. 1 na řízení (EU) č. 305/2011 mohou hospodářské subjekty zveřejnit prohlášení o vlastnostech uvedené v čl. 4 odst. 1 nařízení (EU) č. 305/2011 na internetové stránce, a to za předpokladu, že dodrží všechny tyto podmínky:
    • zajistí, aby se obsah prohlášení o vlastnostech po zveřejnění na internetové stránce neměnil;
    • zajistí, aby internetová stránka, kde jsou zveřejněna prohlášení o vlastnostech vypracovaná pro stavební výrobky, byla monitorována a udržována tak, aby internetová stránka a prohlášení o vlastnostech byly trvale přístupné příjemcům stavebních výrobků;
    • zajistí, aby bylo prohlášení o vlastnostech přístupné příjemcům stavebních výrobků zdarma po dobu deseti let od uvedení stavebního výrobku na trh nebo po jinou takovou dobu stanovenou na základě čl. 11 odst. 2 druhého pododstavce nařízení (EU) č. 305/2011;
    • poskytnou příjemcům stavebních výrobků návod, jak získat přístup k internetové stránce a k prohlášením o vlastnostech těchto výrobků, která jsou zveřejněna na dotčené internetové stránce.
  2. Výrobci jsou povinni zajistit, že ke každému jednotlivému výrobku nebo sérii téhož výrobku, které uvádějí na trh, se přiřadí příslušné prohlášení o vlastnostech, a to prostřednictvím jedinečného identifikačního kódu typu výrobku.
Článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost třetím dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

Toto na řízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 157/2014 vyšlo v Úředním věstníku Evropské unie 21.2.2014

Další legislativa k tématu:

Další na stránkách www.unmz.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.