logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V Ázerbájdžánu má být postavena nejvyšší budova světa

Nejvyšší budovu na světě na soustavě umělých ostrovů v Kaspickém moři chce postavit ázerbájdžánská realitní firma Avesta. Podle plánů bude na ostrovním městě postaveno obchodní středisko vysoké 1050 m

Reklama

Marketingový ředitel Kana Guluzade uvedl, že podle plánů bude na ostrovním městě postaveno obchodní středisko vysoké 1050 metrů, které bude o 27 procent vyšší než současná nejvyšší budova světa Burdž Chalífa v Dubaji. Ta má 200 poschodí a vypíná se do výše 828 metrů.

Náročný plán počítá s vybudováním 41 ostrovů, které budou 25 kilometrů jižně od ázerbájdžánské metropole Baku. V ostrovním městě budou hotely i obytné budovy. Obytné domy budou mít 18 až 25 poschodí, některé budou na zvláštním ostrově, který bude spojen s hlavním. Dva ostrovy mají být vyhrazeny jedině pro luxusní vily a rezidence.

Guluzade řekl, že stavba komplexu nazvaného Khazar Islands, začne koncem roku 2013. O výškové prvenství bude ale zřejmě soutěžit s plánovaným mrakodrapem Kingdom Tower, který chce postavit saúdskoarabská investiční firma ve městě Džidda u Rudého moře. Mrakodrap má být součástí plánovaného centra Kingdom City. Jeho přesnou výšku autoři tají, ale podle dosavadních zpráv má být vysoký nejméně 1000 metrů. Dohoda o stavbě byla podepsána loni a stavba mrakodrapu má trvat pět let.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.