logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Operační program Životní prostředí - nové dotační možnosti pro oblast životního prostředí

Vyhlášením prvních výzev k 29. červnu t.r. se Operační program Životní prostředí (OPŽP) stal po OP Podnikání a inovace druhým programem připraveným v Česku na nové programovací období.

Reklama

Zároveň je operačním programem s druhou největší alokací v ČR, když z 26,96 miliardy eur, které má Česko v následujících sedmi letech ze strukturálních fondů EU k dispozici, čerpá 18,4 %. Více evropských peněz směřuje jedině do OP Doprava. Celkem tak OPŽP nabídne žadatelům včetně veřejných zdrojů 5,8 miliardy eur, tj. cca 160 mld. Kč. Celkový příspěvek Společenství přitom bude činit 4,917 miliardy eur.

OPŽP úzce navazuje na předchozí programovací období let 2004-2006, a to jednak na OP Infrastruktura - část životní prostředí, ale také na Fond soudržnosti - oblast životní prostředí. Všechny dříve podporované oblasti a aktivity spolu s dalšími novými jsou však nyní zastřešeny jediným operačním programem.

Kdo je za program odpovědný a kam se žádostí?

Řídícím orgánem OPŽP je Ministerstvo životního prostředí ČR, které má administrativní zkušenosti z předchozího období se strukturálními i předvstupními fondy a také s Fondem soudržnosti. Implementační agenturou, tedy organizací rozdělující alokované prostředky a dohlížející na vlastní realizaci jednotlivých projektů, je Státní fond životního prostředí (SFŽP). Ten je zároveň odpovědný za příjem žádostí a jejich administraci.
Zdroj - www.opzp.cz

JAK TO VIDÍ

Petr Štěpánek
ředitel Státního fondu životního prostředí

PŘI PŘÍPRAVĚ OP ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (OPŽP) JSME VYUŽILI ZKUŠENOSTI S ADMINISTRACÍ PŘEDCHOZÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU INFRASTRUKTURA, PROGRAMŮ ISPA (INSTRUMENT FOR STRUCTURAL POLICIES FOR PRE-ACCESSION) A FONDU SOUDRŽNOSTI A TAKÉ Z NÁRODNÍCH PROGRAMŮ. STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘITOM U NÁS PATŘÍ V ČERPÁNÍ PROSTŘEDKŮ Z EVROPSKÝCH FONDŮ K NEJÚSPĚŠNĚJŠÍM SUBJEKTŮM. V LETECH 2004-2006 SE TOTIŽ EVROPSKÉ PENÍZE DAŘILO NEJLÉPE VYUŽÍVAT PRÁVĚ V RÁMCI OP INFRASTRUKTURA.

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí se rozhodly odstartovat OPŽP ještě před oficiálním schválením programového dokumentu ze strany Evropské komise, které očekáváme v září. Důvodem je snaha poskytnout žadatelům dostatek času pro přípravu kvalitních projektů.

Naší snahou je také být co nejblíže žadatelům, a proto jsme se rozhodli posílit regionální informační a poradenskou infrastrukturu. Žádosti o podporu z našeho operačního programu se tedy nově budou přijímat na krajích, když naše stávající kanceláře v krajských městech postupně přesuneme do Eurocenter.

Ve snaze maximálně podpořit všechny žadatele do OP ŽP připravujeme i databázi akreditovaných poradců, síť regionálních poradenských a informačních míst a také spolupráci se subjekty, jejichž činnost souvisí s dotačními programy.

Pokud jde o administrativní procesy, žadatelé se dozvědí, zda jejich projekt předložený do OPŽP uspěl, nejpozději do tří měsíců po ukončení příjmu žádostí. Řadu zjednodušení a ulehčení máme připravenu i pro realizátory projektů. Jde zejména o zrychlené financování projektů s platbami do třiceti dnů od předložení faktur, ale také o rozšíření způsobilých nákladů o projektovou dokumentaci či stavební dozor.

Další novinkou je, že se hranice projektů, které podléhají u Fondu soudržnosti schválení Evropskou komisí, posunula z 10 mil. eur na 25 milionů eur. To samozřejmě urychlí celý proces administrace žádostí.

Co vše program podporuje a kolik na to má?

OPŽP je tematicky poměrně obsáhlý a zahrnuje široké spektrum různých oblastí, do kterých lze konkrétní projekty žadatelů zařadit. Program je na vrcholové úrovni členěn na prioritní osy, kterých je celkem osm:

  1. Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní
  2. Zlepšování kvality ovzduší a omezování emisí
  3. Udržitelné využívání zdrojů energie
  4. Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží
  5. Omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik,
  6. Zlepšování stavu přírody a krajiny,
  7. Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu
  8. Technická asistence.

Každá z těchto prioritních os je podrobně popsána a dále rozčleněna na konkrétnější oblasti podpory, přičemž pro každou z nich je stanoven rozsah aktivit a typických projektů, které v ní lze realizovat, celkový objem finančních prostředků, který je pro ni na období 2007-2013 vyčleněn, a také výčet druhu subjektů, které mohou o dotaci v dané oblasti podpory žádat.

Tip na zajímavý odkaz - www.edotace.cz.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.