Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrické podlahové přímotopné vytápění v RD - provozní náklady po dobu 10 let

Článek je pozvánkou do rodinného domu, který je kompletně vybaven elektrickým přímotopným podlahovým vytápěním Fenix. Dům je trvale obydlen 3člennou rodinou od r. 2004, a tak jsou velmi zajímavé faktury za elektřinu po dobu 10 let, které jsou v článku přiloženy.


Obr. 1: Situace RD

Popis objektu: Samostatně stojící přízemní rodinný dům je umístěn v okrese Rakovník a je situovám na okraji městské zástavby. Vstup je orientován na západ do otevřené krajiny, okna v obývacím pokoji s největším podílem prosklení jsou orientována na východ a jih, směrem do zahrady. Okna z ostatních pobytových místnosti jsou orientována na západ. Stavba je provedena s drobnými úpravami dle katalogového vzoru OPAL 50/10 společnosti ERLIS CZ.


Svislé nosné konstrukce jsou z PP hladkých tvárnic Silpor tl. 300 mm a z PP příčkovek Silpor 100 mm. Okna a dveře jsou plastová z profilového systému SALAMANDER se speciálním provětrávácím těsněním odolným proti povětrnosti a stárnutí, s rámy vyztuženými ocelovými pozinkovanými výztuhami o síle 2 mm, s celoobvodovým kováním AUBI se zabudovanými bezpečnostními prvky a možností mikroventilace.
Provedení:
ALFA - profilový systém s dvojitým těsněním, stavební hloubka 60 mm, sklo 4 -16 - 4, k=1,1 W/m2K


Obr. 2: Půdorys RD


Podkroví není využíváno, tepelná izolace minerální vatou tl. 300 mm je umístěna nad stropem z dřevostřískových desek a zaklopena pochůznou dřevěnou deskou. Stavba tohoto domu proběhla na přelomu 2003/2004. Zateplení bylo z časových a finančních důvodů provedeno až následující rok, a to kontaktním zateplovacím systémem s tepelnou izolací EPS tl. 80 mm.
Dům je od jara 2004 plně užíván k trvalému bydlení 3členné rodiny. I proto je již možné snadněji hodnotit uživatelská komfort i provozní náklady.

Obrázky 3 a 4: Elektrické podlahové vytápění je doplněno krbem, elektrické kabely jsou pod celou podlahovou plochou.

Vytápění objektu

Elektrické podlahové vytápění - topné rohože Ecofloor jsou položeny po celém půdorysu objektu ve všech místnostech v lepicím tmelu přímo pod dlažbou a v betonové mazanině pod plovoucí laminátovou podlahou. Podlahové vytápění je v provozu vždy od cca začátku listopadu do cca konce března. Zapínání je manuální, v průběhu vytápění je provoz regulován centrálně s možností týdenního programu, ve vybraných místnostech (obývací pokoj, pracovna a dětský pokoj) je možnost další dílčí regulace (navýšení výkonu v případě potřeby), čidlo pro regulaci teploty je v podlaze v každé místnosti.
Pro dotápění objektu za nízkých venkovních teplot je využíván krb na dřevo s teplovzdušnými rozvody do jednotlivých místností s přirozeným prouděním. Rozvody jsou položeny v půdním prostoru, stropní výústky v dřevostřískových deskách ve všech obytných místnostech.

Obrázky 5 a 6: Výústky teplovzdušných rozvodů ve stropě a možnost dílčí regulace ve vybraných místnostech.

K instalaci byly použity tzv. atypové rohože - tj. rohože vyrobené společností Fenix přesně na tvar jednotlivých místností. Atypové rohože jsou o cca 20 % dražší než typové, tato vyšší investice se však několikanásobně vrátí v podstatně snazší a rychlejší - a tedy i levnější - instalaci.

Obrázky 7 a 8: Přechody plovoucí podlahy a dlažby, topné rohože procházejí pod oběma povrchy.

Regulace


Obr.9: Regulace je umístěna ve skříni v místnosti 1.02.

Celé vytápění je řízeno centrální regulací BMR. Tato regulace umožňuje dle nastaveného programu udržovat v místnostech požadovanou teplotu. Přitom je možné pro každou místnost nastavit jiné teploty a časy, ve kterých má ke změnám teplot docházet.

Programování je řešeno z jednoho místa prostřednictvím řídicí jednotky, do nastaveného programu lze však vstoupit pomocí digitálních čidel ve vybraných místnostech. Uživatel tak může operativně změnit požadovanou teplotu v místnosti, tato změna současně nemění naprogramovaný topný režim a je při nejbližší programové změně teploty anulována.

Regulace je velmi přesná, k docílení naprogramované teploty používá pulzní šířkovou modulaci, díky které jsou místnosti vytopeny na požadovanou teplotu a nedochází k přetápění. Regulace je ještě doplněna tzv. snižovačem proudové zátěže HJ 306 od fy BMR. Toto zařízení hlídá hlavní výkon tak, že ve dvou stupních postupně odepíná jednotlivé okruhy vytápění a nedovoluje překročit výkon instalovaného jističe. Tím je umožněno použít hlavní domovní jistič s nižší hodnotou, než by odpovídala součtu elektrospotřebičů v objektu.

Technické parametry

Objekt je nepodsklepený, s jedním nadzemním podlažím (NP), o celkové zastavěné a vytápěné ploše 110 m2 Tepelné ztráty byly spočítány na cca 8,8 kW. Pořizovací náklady: elektrické vytápění včetně řídicí jednotky 70 000 Kč s DPH, krb s rozvody vzduchu 100 000 Kč s DPH. Ohřev teplé vody je zajištěn elektrickým ležatým zásobníkem 200 l, umístěným v půdním prostoru nad koupelnou. Domácnost je plně elektrifikována (běžné spotřebiče, myčka a pračka).

Provozní náklady

Výhodou této reference je již delší čas užívání objektu a tudíž historie nákladů.


vyúčtování za rok 2004

vyúčtování za rok 2005

vyúčtování za rok 2006


vyúčtování za rok 2007

vyúčtování za rok 2008

vyúčtování za rok 2009


vyúčtování za rok 2010

vyúčtování za rok 2011
(změna dodavatele na RWE)

vyúčtování za rok 2012

vyúčtování za rok 2013

vyúčtování za rok 2014
(nízká spotřeba je v důsledku teplé zimy a spuštění elektrického topení až v polovině prosince)

Důvody k volbě topného systému

Důvodem pro volbu elektrického vytápění topnými rohožemi Ecofloor byla nízká pořizovací cena, dobrá regulovatelnost a nízké provozní náklady.

Hodnocení uživatele objektu v dlouhodobém horizontu.

"V prvním roce před zateplením objektu jsme více dotápěli krbem, ale i přesto jsme kladně hodnotili teplé podlahy. Zateplení se na spotřebě elektřiny samozřejmě projevilo.
S elektrickým vytápěním jsme naprosto spokojeni a nepotvrdilo se nám varování známých, že elektrické vytápění bude drahé. Naopak porovnávám naše náklady se sousedem, který má na podobný domek navýšený jen o patro, topí topným olejem a za sezónu jen za vytápění zaplatí kolem 40.000 Kč, přitom má k tomu i krb s rozvody vzduchu."

 
 
Reklama