Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrokotle jako ideální řešení pro vytápění nízkoenergetických domů a novostaveb

Spolupráce společností BENEKOV a SIEMENS

V nízkoenergetických domech nebo novostavbách s tepelnou ztrátou do 10 kW je ideálním řešením pro vytápění využití elektrokotle. Tam, kde jsou tepelné ztráty vyšší, se spíše vyplatí uvažovat o pevných palivech (např. automatických kotlích na pelety nebo uhlí), protože roční náklady na palivo při využití elektřiny ve srovnání s tuhými palivy jsou už příliš vysoké.

U nízkoenergetických domů se náklady na vytápění elektřinou mohou pohybovat mezi 10 až 20 tisíci Kč ročně v závislosti na velikosti domu. U většího objektu s tepelnou ztrátou okolo 20 kW může vyjít vytápění elektřinou na padesát až šedesát tisíc Kč ročně, zatímco vytápění stejného objektu automatickým kotlem na uhlí by vyšlo méně než na polovinu, mezi dvaceti až dvacetipěti tisíci Kč.

Česká rodinná firma BENEKOV má jako jediný výrobce ve svém portfoliu unikátní řadu Elektrokotelen. Doposud všichni výrobci nabízeli uživatelům pouze samotný kotel, ale nezabývali se řešením provozu celé kotelny. Firma BENEKOV kromě samotného kotle dodává tzv. „hydroblok“. Jejich spojením vzniká kompletní elektrokotelna s celou řadu výhod:

  • Dodávka kompletního řešení od jednoho výrobce včetně záruky až na 5 let.
  • Eliminace chyb v zapojení kotlů nesprávným postupem ze strany montážní firmy.
  • Řídicí prvky Siemens zajišťují minimálně 5% úspory elektřiny pomocí precizního řízení topných tyčí v závislosti na požadavcích jednotlivých topných okruhů a přípravy TV.

Jedinečnost řešení elektrokotelen Benekov spočívá také ve využití prvků uvnitř zařízení. Jako jediný výrobce používá ministykače a modulární řízení topných spirál, což zvyšuje životnost nejvíce namáhaných dílů kotle až na dvojnásobek ve srovnání s jinými běžně dodávanými typy elektrokotů na trhu. Automaticky se tím snižují nároky na servis zařízení.


„Srdcem“ celého elektrokotle je řídicí systém Climatix společnosti Siemens, který se stará o kompletní řízení samotného elektrokotle, včetně řízení jednotlivých topných okruhů a přípravu TV ve spojení s „hydroblokem“. Samozřejmostí jsou široké možnosti nastavení kotle, jednotlivých topných okruhů a přípravy TV. Jedná se o časové plány, nastavení žádaných teplot v jednotlivých provozních režimech, maximální teplota topné vody vstupující do jednotlivých okruhů, nastavení týkající se ekvitermní regulace topných okruhů a další.

K regulaci prostorové teploty lze využít prostorový přístroj k regulátoru Climatix, který předává informace o prostorové teplotě regulátoru pomocí komunikace. Tento prostorový přístroj lze nahradit termostatem s ON/OFF výstupem, pro který je na elektrokotli připraven vstup, a to pro jednotlivé topné okruhy. S využitím chytrého termostatu RDS110 společnosti Siemens tak můžeme jednoduše získat inteligentní řešení, které umožní ovládání daného topného okruhu pomocí mobilní aplikace (iOS, Android) umožňující vzdálený dohled nad systémem. Součástí termostatu RDS110 je možnost použití výstupu pro ovládání přípravy TV, který lze zapojit na vstup elektrokotle pro povolení přípravy TV.


Podrobnější informace k termostatu naleznete na webových stránkách www.siemens.cz/chytry-termostat.


SHRNUTÍ

Elektrokotle jsou výborné řešení pro majitele novostaveb nebo bytových domů s tepelnou ztrátou do 10 kW, kteří chtějí šetřit:

  • místem potřebným pro kotelnu,
  • čas strávený při pravidelných revizích komínů nebo plynových kotlů
  • a je pro ně důležitý klid a pohoda při vytápění.

Pro zajištění tepla ve větších domech se vyplatí uvažovat o využití tuhých paliv, protože ekonomika jejich provozu už se výrazně projeví.

Více informací o jediných Elektrokotelnách na českém trhu naleznete na www.benekov.com
Elektrokotelna - http://www.benekov.com/produkty/elektro-kotelny


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...