Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příklad spotřeby elektřiny domácnosti s elektrickým podlahovým vytápěním

V roce 2008 realizovala firma A-TECHNOLOGY, s. r. o, ve spolupráci se značkou DEVI (Danfoss) zakázku instalace elektrického podlahového vytápění u šesti nových řadových domů v Břeclavi. Měli jsme možnost sledovat náklady na spotřebu energií jedné domácnosti v průběhu celé topné sezony.

Vyplatí se elektrické podlahové vytápění?

To je otázka, na kterou mnozí odpovídají velmi unáhleně, protože obecně stále převládá názor, že tento způsob vytápění je neekonomický. Chtěli jsme znát odpověď, která by se opírala o reálnou skutečnost z praxe, a která by ukázala, jak tomu doopravdy je. Jednou z tradičních firem, které na českém trhu prodávají systémy elektrického podlahového vytápění, je firma DEVI. V roce 2008 realizovala firma A-TECHNOLOGY, s. r. o, ve spolupráci se značkou DEVI (Danfoss) zakázku instalace elektrického podlahového vytápění u šesti nových řadových domů v Břeclavi.

Jedná se v podstatě o řadovou zástavbu, kdy podobně dispozičně řešené domky mají vždy jednu společnou stěnu s nevytápěnou garáží. Každý z domů má tradiční velký obývací pokoj s francouzskými okny, které vedou do zahrady. Čili na efekt a z praktického hlediska ideální řešení, z pohledu vytápění složitější situace. Nad obývacím pokojem jsou v prvním patře umístěny velké balkony. Což při špatně provedené izolaci může být zdrojem tepelných mostů. Nicméně pro účely bydlení velmi příjemná a praktická věc. Obvodové stěny domů jsou postaveny z cihel HELUZ 44 cm silných, doplněných 8cm zateplením. Strop je pod prakticky rovnou střechou zateplen vatou v tloušťce 25 cm. Okna domů jsou opatřena dvojskly s koeficientem k=1,1.


Charakteristika podlahového vytápění

Elektrické podlahové vytápění lze provézt hned několika způsoby a je v podstatě jedno, jaký typ finální nášlapné podlahy je nakonec použit. DEVI nabízí jak topné rohože, které jsou například vhodné do dřevených podlah nebo u rekonstrukcí, tak i klasické topné kabely, které jsou mezi zákazníky nejrozšířenější. Podstatnou výhodou elektrického podlahového vytápění je nejen komfort v podobě příjemného tepla od nohou, které navíc nevíří prach v místnosti, ale především v regulaci a obsluze systému. Není nic jednoduššího na regulaci, než je elektřina. Pomocí termostatů, které mohou být i bezdrátově řízené, termostatických hlavic a centrální řídící jednotky, lze nakonfigurovat maximálně uživatelsky jednoduchý systém, který bude nejen komfortní, ale hlavně úsporný. A úspora, to je především efektivní vytápění v přesně určeném časovém období. Díky tomu, že jsou kabely instalovány v podlaze, dochází k rovnoměrnému zahřátí celého povrchu a teplo příjemně stoupá nahoru v celé místnosti.

Skutečné náklady

Měli jsme možnost sledovat náklady na spotřebu energií jedné domácnosti v průběhu celé topné sezony, tak abychom získali představu o spotřebě. Dodejme ještě, že sledovaný dům má obytnou plochu 146 m2, která je rozdělena do 8 topných zón a z toho jsou dvě koupelny. Instalovaný výkon podlahového vytápění je 12,5 kW. K tomu byly použity kabely typu DTIP 18 W/m. V prvním roce byly instalovány termostaty DEVIreg™ 550 v počtu 8 kusů, ale v dalším roce byly nahrazeny systémem DEVIlink™. Většinu podlahové nášlapné plochy tvoří buď laminátová plovoucí podlaha, nebo keramická dlažba. Zajímavá je i doba montáže, zapojení a nastavení celého systému, která trvala pouhé 2 dny.


Uvedený dům obývá rodina s jedním malým dítětem, a protože celý provoz je prakticky založen na elektřině, nechybí samozřejmě klasické elektrospotřebiče, jako pračka, sušička, elektrická varná deska, digestoř, myčka, elektrický bojler, a další spotřebiče jako je televizor, hifi věž atp. Díky běhu rodiny je většina spotřebičů prakticky v permanentním provozu. V době sledování spotřeby nákladů byla navíc poměrně dlouhá a tuhá zima, takže nároky na vytápění byly větší, než je dlouhodobý průměr.

Celková faktura za elektřinu po dobu jednoho roku činila 40.520 Kč, což odpovídalo spotřebě 14.453 kW. Spotřeba elektřiny běžných spotřebičů se ten rok pohybovala na úrovni 6000 kW, což znamená, že na vytápění domu bylo potřeba 8453 kW. Ve sledovaném, dodejme extrémně dlouhém topném období, musela tedy domácnost při průměrné sazbě za elektřinu 2,80 Kč/kW zaplatit za vytápění celého domu 23.668 Kč, což představuje ročně 162 Kč/m2. Ve srovnání s podobně velkými domy vytápěnými plynem je tato částka velmi pozitivní a zcela určitě ne vysoká.

Kouzlo nízké spotřeby tkví samozřejmě i ve speciálním nízkém tarifu za elektřinu, na který jsou domy vytápěné na bázi elektřiny napojeny. To ovšem také znamená, že nízký tarif mohou využívat samozřejmě i všechny elektrospotřebiče v domácnosti. Pokud by tedy rodina měla dům vytápěný například plynem a běžné elektrospotřebiče by pracovaly s vysokým tarifem, pak by při uvedené roční spotřebě 6000 kW musela domácnost zaplatit za elektřinu zhruba o necelých 15 tisíc Kč navíc. A o je další velmi pádný argument vysvětlující proč je elektrické podlahové vytápění ekonomické.


Danfoss s.r.o. - elektrické podlahové vytápění DEVI
logo Danfoss s.r.o. - elektrické podlahové vytápění DEVI

Komfortní a úsporné elektrické podlahové vytápění DEVI, temperování studených podlah. Ochranný systém pro venkovní plochy, střechy, okapy, žlaby a svody před ledem a sněhem, ohřevy potrubí. Topné kabely, rohože, regulace. Projekty - dodávky - montáže ...