Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fotovoltaika, baterie a kogenerační kotel na pelety pro soběstačný dům

ÖkoFEN společně s firmou Fronius vyvinuly ucelený systém pro soběstačné domy. Systém umožňuje být celoročně zcela nezávislý na dodávce elektřiny a zároveň dům vytápět z obnovitelných zdrojů.

Na konferenci TZB-info Nové hodnocení energetické náročnosti budov v prosinci 2019 posluchače zaujala i prezentace projektu Český soběstačný dům. Projekt vyvolal celou řadu otázek v panelové diskusi směrem ke stavebnímu povolení a použitým technologiím. Jednou z technologií je i peletkový kotel rakouské firmy ÖkoFEN Vertrieb Österreich GmbH.

Redakce TZB-info požádala David Kehma, který má na starost poradenství, prodej a servis o vysvětlení technologie:

„Stále více majitelů domů chce v dnešní době uchopit svoji energetickou budoucnost do vlastních rukou a stát se nezávislými na fosilních palivech. ÖkoFEN společně s firmou Fronius vyvinuly ucelený systém, který toto umožňuje. Systém s fotovoltaickými panely, ve spojení s bateriovým systémem a kogeneračním kotlem na pelety vyrábějícím elektřinu, umožňuje být celoročně zcela nezávislý dodávce elektřiny a rodinný dům je vytápěn z obnovitelných zdrojů. S fotovoltaickými panely můžeme pokrýt zhruba 30% spotřeby elektrické energie pro rodinný dům. Rozšířením systému o bateriový systém jsme schopni pokrýt až 70% spotřeby elektrické energie. Abychom mohli také v zimním období produkovat dostatek elektrické energie, nabízíme jedinečné řešení – kondenzační kotel na pelety, který umožňuje jak okamžitou nebo i dodatečnou montáž Stirlingova motoru, který převezme v zimě produkci elektrické energie a tím se dům stane také v těchto měsících zcela nezávislý na dodávce elektrické energie ze sítě.

Kondenzační kotel na pelety Pellematic Condens_e disponuje tepelným výkonem 9-16 kW a elektrickým výkonem 600-1000W. Díky kondenzační technologii dosahuje Pellematic Condens účinnosti 107,3% a zároveň extrémně nízkých emisních hodnot. Rozměrově se vejde Pellematic Compact_e na plochu o rozměrech 73x72 cm a tím se z něj stává jeden z nejmenších peletových kotlů na trhu. Přímo na kotli je integrovaný inteligentní ovládací panel Pelletronic Touch, který se stará o funkci celého topného i energetického systému. Díky použitým materiálům reaguje Stirlingův motor velmi rychle a tím je dosaženo jeho plného výkonu během několika málo minut. Díky termickému výkonu kotle od 9 kW dosahuje systém také v přechodném období dlouhých provozních časů s konstantní produkcí elektřiny. Akumulační nádrž integrovaná v topném systému slouží dodatečně pro maximalizaci podílu vlastní spotřeby elektrické energie.

Díky tomuto systému se dům stává nezávislým na dodávce elektrického proudu ze sítě, jeho provoz je CO2 neutrální díky spalování dřevních pelet, nemá žádné tepelné ztráty jako je tomu v centrálních elektrárnách a zároveň nemá žádné ztráty na vedení díky vlastní výrobě energie.“


 
 
Reklama