Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topení peletami: nej(eko)logičtější řešení?

Teplo domova je pro člověka jedna z nedůležitějších věcí. Stejně důležité je pro nás místo, ve kterém žijeme. Jak topit ve městech a čím, když se rozhodneme uniknout rušnému způsobu života a koupíme starý dům na vesnici?

Hodně záleží, zda žijete ve městě nebo na vesnici. Ve městech lidé hojně využívají veřejné teplovody nebo topí plynem. Málokdo ví, že staré plynové kotle jsou vedle automobilové dopravy druhou největší příčinou zhoršování kvality ovzduší - plynové topení v bytech a malých kotelnách totiž není vybaveno žádnými odlučovači či nízkoemisními hořáky a při spalování zemního plynu se uvolňuje pouze o polovinu méně škodlivých emisí, než při spalování uhlí. Pokud chtějí obyvatelé měst zvolit ekologičtější variantu, mají, na rozdíl od obyvatel vesnic, možnost centrálního vytápění. Stěhování z měst na vesnice je trendem posledních let. Lidé, především mladí s dětmi, utíkají od shonu, ruchu a smogu a hledají klid. Častým důvodem jsou také ceny nemovitostí, které se zvlášť ve větších městech šplhají do astronomických výšin. Pokud paříte k těm, kteří se rozhodli místo 2+kk na sídlišti koupit starý dům na vesnici a přebudovat ho na dokonalý domov, čtěte dál.

Jaká je budoucnost topení na vesnici?

Na vesnicích bez plynofikace je nejběžnějším způsobem vytápění topení uhlím nebo dřevem. Mezi nejmodernější, ekologické a nejúspornější způsoby patří topení peletami nebo tepelným čerpadlem. Čerpadlo je vhodným řešením, pokud plánujete novostavbu s nízkými tepelnými ztrátami, pokud však chcete rekonstruovat starý dům, ekonomicky nejlepším a současně ekologickým řešením je jednoznačně kotel na pelety.

Kdy pořídit kotel na pelety

  • Když rekonstruujete starý dům a chcete moderní a bezpečný způsob vytápění.
  • Když chcete šetřit životní prostředí i vaši peněženku.
  • Když chcete mít vytápění domu bez starostí.
  • Když chcete sklep využít i jinak než jako skladiště uhlí.
  • Když se chcete zajistit na pohodlné stáří.
  • Když chcete dát svým rodičům opravdu hodnotný dárek – komfortní a bezstarostné vytápění.
  • Když vás nebaví chodit přikládat.
  • Když se chcete spolehnout na lokálně vyrobené palivo a líbí se vám být nezávislý.

A proč se rozhodnout právě pro peletový kotel? Především proto, že je třeba myslet do budoucna. A to zvlášť v domě, kdy fosilní zdroje (v prvé řadě uhlí), rychle a jistě docházejí. Budoucnost je tedy v obnovitelných zdrojích. Jedním z nich jsou právě pelety. Topením peletami navíc podpoříte lokální podnikání a kotel na pelety vám vydrží déle než ten na uhlí.


VĚDĚLI JSTE, ŽE…

  • Ano, uhlí je (zatím) levnější než pelety. Na peletovou kotelnu vám ale stát přidá v rámci právě probíhajících kotlíkových dotací o 45 tis. víc než na kombinovaný kotel spalující uhlí.
  • To je úspora 4 500 Kč ročně po dobu deseti let (životnost uhelného kotle) a další peníze uspoříte vyšší účinností kotle.
  • Rozdíl v ročních nákladech na topení tak bude jen o 2 000 vyšší, než když zůstanete u uhlí.
  • Uhlí dochází, zatímco pelet se vyrábí víc a víc.
  • Připravuje se zavedení tzv. uhlíkové daně, kvůli které uhlí skokově zdraží.

Zkrátka, uhlí už to má spočítané. Chcete si spočítat náklady spojené s vytápěním peletovým kotlem? Využijte naši kalkulačku.

Výměna uhelného kotle za peletový je rychlá a na stavební práce i nejjednodušší. Navíc je cena kvalitního peletového kotle násobně nižší než cena tepelného čerpadla.

Jak kotlíkovou dotaci získáte?

Abyste na státem nabízené peníze dosáhli, musíte:

  1. Vybrat si nový kotel. Využít můžete náš konfigurátor zde.
  2. Rozmyslet si, jestli kromě prosté výměny kotle nezainvestovat i do komfortnější regulace topení, úprav komína, nebo nebo výstavby peletového sila sezónní zásbu. Na to vše máte v rámci dotace nárok.
  3. Koupit nový kotel a nechat ho kvalifikovaným topenářem nechat nainstalovat.
  4. Podat žádost o dotaci. Nejprve se elektronicky zaregistrujete na stránkách vašeho krajského úřadu a stáhnete odsud formulář, který poté donesete na podatelnu úřadu v klidu a bez front.

Chcete znát názory a zkušenosti lidí, kteří se rozhodli pro peletový kotel? Přečtěte si, co obnáší topení peletami v praxi.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...