Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Deska Knauf TOPAS ve fasádě dřevostavby

O tom, že sádrokartonová deska TOPAS je zajímavým, možná ještě ne tolik používaným materiálem, ale má velký potenciál a přináší nemalé výhody zejména pro zpracovatele, jsme se přesvědčili u novostavby rodinného domku nedaleko Hradce Králové. Jde o difúzně uzavřenou dřevostavbu, kterou realizovala firma Vladimír Mrštný, suchá výstavba.

Dřevostavba byla postavena s pomocí kompletního systému suché výstavby Knauf. Podlahová plocha domku s elektrickým podlahovým vytápěním činí přes 103 m2. Jednou z výhod je i cena domu na klíč, která se včetně základové desky vešla do 3 milionů korun.

Knauf TOPAS nyní i jako plášťová deska obvodových stěn pod zateplovací systém

Deska Knauf TOPAS je speciální sádrokartonová plášťová deska s kontrolovanou hmotností, s vysokou pevností jádra, protipožární, impregnovaná se sníženou absorbcí vody H2 a vyšší odolností povrchu. Kromě velmi snadné manipulace na stavbě, je také jednoduše zpracovatelná. Ideální je pro zhotovení příček a předsazených či šachtových stěn, u kterých se vyžaduje vysoká únosnost pro zavěšené předměty prostřednictvím hmoždinek. Původně se deska Knauf TOPAS používala díky své pevnosti zejména v interiérech, kde bylo potřeba zavěsit nějaké těžké předměty, například kuchyňskou linku. Od roku 2017 má však deska Knauf TOPAS certifikaci i pro použití jako plášťová deska pro obvodové stěny či v ocelových skeletových konstrukcích. Desky Knauf TOPAS (DFH2EIR) je možné použít také jako podklad pro zateplovací systém, nebo ke zhotovení stěnových a stropních konstrukcí v rodinných domech, garážích či průjezdech krytých systémy ETICS apod.

Knauf Topas hodiny
Knauf Topas hodiny
Knauf Topas kuchyň
Knauf Topas kuchyň

Konstrukční řešení stěn u dřevostavby

Knauf Topas chodba
Knauf Topas chodba

Na prvním domě, a dodám, že to byl můj vlastní, jsme si vyzkoušeli, jak se s deskou Knauf TOPAS výborně pracuje. Tím, jak je lehká, ale dostatečně pevná, je bezkonkurenční. Pracnost je daleko menší, na řezání nepotřebujete speciální stroj, prostě se s ní velmi dobře dělá,“ řekl nám v této souvislosti pan Vladimír Mrštný. Konstrukce dřevostavby je složena (z vnitřku): deska TOPAS 12,5 mm je připevněna na KVH hranol 60/40 mm (instalační předstěna s rozvodem instalací), následuje parotěsná zábrana, tepelná izolace Knauf Naturoll 035 tloušťky 160 mm, znovu navazuje opláštění deskou TOPAS, na kterou je přímo aplikovaná vrstva tepelné izolace EPS 70 F tloušťky 160 mm, a vše je zakončeno silikonovou točenou omítkou 1,5 mm silnou. Celková tloušťka nosné obvodové stěny je tedy 40 cm. Vnitřní stěny jsou konstruovány podobným způsobem. Naopak vnitřní nenosné příčky o tloušťce 125 mm jsou zhotoveny ze sádrokartonových desek Knauf White. V koupelně, kde je stabilní vlhkost, byly zase použity impregnované desky Knauf GREEN (12,5 mm). Na běžné podhledy v kuchyni a na chodbách se opět využily standardní desky Knauf White o tloušťce 12,5 mm. Strop, například v obývacím pokoji, je řešen jako měkký lehký s deskami Knauf White na CU a CD profilech s izolací a parotěsnou zábranou. Díky poměrně silné izolaci v interiérových příčkách (8 cm) nebylo v případě tohoto domu zapotřebí řešit speciálně akustiku. Firma používá celý systém Knauf včetně profilů, tmelů a potřebných penetrací. Všechny desky jsou tmeleny stěrkovou hmotou Knauf Uniflott.

Rychlost byla stěžejní

U podobných rodinných domů, jakou je dřevostavba z Hradce Králové, je podle slov pana Mrštného důležitá rychlost stavby, kvalita použitých materiálů, pečlivá příprava a to, že se nic nepodcení. Domek je tedy osazen například okny s trojskly, střešní krytinou Bramac, elektrickým podlahovým vytápěním apod. Z hlediska tepelné spotřeby domu jsou zkušenosti z první zimy víc než pozitivní.

Knauf Topas kuchyň
Knauf Topas kuchyň
Knauf Topas příčka
Knauf Topas příčka
Knauf Topas tmely
Knauf Topas tmely


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...