Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Únikové cesty a akustické panely

V roce 2016 na náš trh vstoupila společnost Techno Physik Engineering s materiálem Thermax. Tento materiál již byl v našich podmínkách používán, především na požární ochranu ocelových konstrukcí, obklady únikových cest, pro předsazené stěny a podhledy.

Společnost Techno Physik Engineering má bohaté zkušenosti s výrobou protipožárních materiálů na bázi vermikulitu, případně dalších materiálů pro izolace. Jejich produkty se vyváží do celého světa pro různé aplikace jak v průmyslu – automobilový, zpracování hliníku, slévárenství, či pro domácí spotřebiče, jako kamna, krby, pro stavebnictví na protipožární ochranu, tak také do staveb zámořských lodí na konstrukce lodních kabin, nábytku a dalších instalačních prvků.

V současnosti společnost nabízí i nehořlavé desky s různými povrchovými úpravami – dýha, vysokotlaký laminát (HPL), tapety, nátěry které jsou určeny pro instalaci na únikových cestách jako obklady stěn, případně nábytek v těchto prostorech. Dalším použitím nehořlavých desek Thermax je dodávka panelů s různými typy perforací pro snížení akustického hluku v obývaných objektech.

Desky jsou zcela zdravotně nezávadné, je možné je opracovat běžnými nástroji na dřevo a jsou klasifikovány dle EN 13 501:1 ve třídě reakce na oheň - A1.

Únikové cesty (ÚC)

Únikové cesty jsou navrhovány za účelem zajištění včasné a bezpečné evakuace všech osob z požárem zasaženého objektu (tzn., že evakuované osoby nesmějí být vystaveny zejména kritické koncentraci zplodin hoření, sálavému toku ad.) a dále zajištění přístupu jednotek požární ochrany do prostorů napadených požárem.

Konstrukce, na nichž závisí stabilita únikových chráněných cest, musí být konstrukce druhu DP1 a nelze použít materiálů s třídou reakce na oheň horší než A1 nebo A2. Podlahová krytina musí vykazovat třídu reakce na oheň nejhůře Cfl – s1.

Pro tyto prostory jsou pak určeny materiály Thermax, které splňují výše uvedené podmínky.

Akustické panely

Akustické panely rozdělujeme na Difuzní, Absorpční, Basové pasti a na Paravany. Slouží ke zlepšení akustických podmínek prostor a v závislosti na druhu těchto prostor jsou navržena řešení jaký typ a  v jakém provedení je panel nebo panely případně kombinace panelů dodána.

Difuzní – pro rozptýlení zvuku, nahrávací studia, koncertní sály
Absorpční – pro absorpci zvuku, nahrávací studia, koncertní sály, hudební kluby

Společnost Techno Physik je schopna dodat difuzní či absorpční panely po dohodě o provedení na základě požadavku zákazníka.

V současné době jsou v nabídce panely s nehořlavým jádrem s různými typy perforace kruhové, oválné či mikro-perforace.


Techno Physik Engineering GmbH
logo Techno Physik Engineering GmbH

Výroba nehořlavých desek Thermax a Fipro pro požární ochranu budov, ochrana ocelových prvků, vzduchotechnické potrubí, odvod kouře a tepla, podhledy, obklady únikových cest, výroba nábytku z nehořlavých desek, povrchové úpravy desek Thermax a Fipro. Výroba ...