Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál
BIM - Informační model budovy

Software pro BIM

Softwarů, které jsou určeny pro práci s BIM, je velké množství. Dají se rozdělit na tři základní kategorie – pro navrhování staveb, pro správu staveb a pro prohlížení.

© AdobeStock
© AdobeStock

Navrhování staveb

Pokud budeme hledat nejvhodnější program pro navrhování staveb, je nutné si položit základní otázku „co od programu očekáváme?“. Každý program je totiž jiný a jinak vhodný pro jednotlivé profese. Ale je vhodné hledat kompromis mezi níže uvedenými hledisky a vybrat program, se kterým se bude dobře a rychle pracovat, má ho co nejvíce lidí, pracuje s ním co nejvíce profesí a je za rozumnou cenu.

  1. Cena – jednorázová nebo časově omezená částka
  2. Intuitivnost – náročnost na délku školení zaměstnanců
  3. Demo verze – možnost vyzkoušení toho, co od programu očekáváme.
  4. Kvalita podpory – v počátcích přechodu na BIM je podpora klíčovým prvkem (nastavení, knihovny atd.)
  5. Rozšířenost – důležitý je faktor, jaké programy používají lidé okolo Vás (export, import nebo možnost přímé spolupráce přímo v programu)
  6. Vhodnosti programu pro daný obor

Zde je seznam 5 nejrozšířenějších programů:

Autodesk Revit

V ČR je nejrozšířenější. Je vyvinut společností Autodesk k vytvoření kvalitních koordinovaných návrhů napříč jednotlivými disciplínami stavebnictví. Architekti, inženýři, stavební odborníci a další mohou snadno aktualizovat a spolupracovat na 3D modelech a půdorysech v průběhu celého procesu výstavby. Program se neustále rozšiřuje o nové funkce a podporu dalších profesí.

Graphisoft Archicad

Je vyvíjen společností Graphisoft. Jedná se o přímou konkurenci pro aplikaci Revit. Program je určen pro designéry, architekty, inženýry a stavitele.

Tecla

Umožňuje vytvářet, kombinovat, řídit a sdílet multi-materiálový model konstrukce, jenž obsahuje všechny informace nezbytné pro výrobu a realizaci. Tekla Structures má k dispozici nástroje pro vytváření modelu, detailování, práci s negrafickými informacemi a podporuje automatické generování výkresové dokumentace.

Allplan

Vyvíjen skupinou Nemetschek. Allplan je komplexní systém pro 2D/3D projektování pozemních staveb, architektury, TZB a vyztužování.

Vectorworks Architect

Vyvíjen skupinou Nemetschek. Velmi komplexní, ale v ČR nepříliš známý.

Pro správu:

Jsou to programy, které spojují jednotlivé týmy lidí ve stavebnictví (architekti, inženýři, investor, dodavatel, subdodavatelé, správce, …), na jednom místě a v reálném čase, aby měli aktuální informace o stavu a financích, ve kterém se projekt nachází a mohli na nich stavět svá další rozhodnutí.

Při hledání nejvhodnějšího programu pro správu projektů se zaměřujeme na možnosti a funkce daného programu s možností využití pro vaše účely. Dle průzkumu jsou to nejčastěji hlediska:

  1. Cena – jednorázová nebo časově omezená částka
  2. Správa komunikace – komunikace by měla být co nejsnazší
  3. Rozhodnutí založená na datech – rozhodnutí by měla vycházet z dobré informovanosti o průběhu projektu
  4. Intuitivnost – náročnost na délku školení zaměstnanců
  5. Přehledné procesy – pro zachování vaší konkurenceschopnosti je důležitá snadnost a přehlednost každodenních firemních procesů.
  6. Demo verze – možnost vyzkoušení toho, co od programu můžeme čekat.
  7. Kvalita podpory – pro rychlé řešení vašich problémů

Zde je seznam 5 nejrozšířenějších programů:

Autodesk BIM 360 (nejrozšířenější)

Díky informovaným rozhodnutím zlepšuje průběh stavebních projektů po celou dobu života projektu. Spojuje lidi, data a pracovní procesy v projektech. Nabízí spolupráci při navrhování, dokumentaci a revize, přípravu výstavby, přes kvalitu, bezpečnost a provoz. Takže můžete mít celkový přehled a sledovat jednotlivé projekty.

Procore

Je software pro správu stavebních projektů, který zpracovává jednotlivé projekty, zdroje a finance od plánování až po jeho dokončení. Spojuje různé týmy lidí a usnadňuje jim spolupráci.

PlanGrid

Je to jednoduchá mobilní aplikace pro stavební týmy. Poskytuje přístup generálním dodavatelům, subdodavatelům, majitelům a architektům přístup k informacím v reálném čase a možnost okamžité reakce. Tento software byl zakoupen společností Autodesk a bude integrován do jejího portfolia, aby využíval jejich platformu BIM 360.

Fieldwire

Je to platforma pro správu a koordinaci projektů přímo na pracovišti. Pomocí efektivní komunikace spojuje pracovníky z terénu s pracovníky v kancelářích a šetří jim čas. Umožňuje sdílení informací v reálném čase. Zajišťuje prohlížení plánů a jejich verzí s možností úprav, sledování projektu a jeho problémů pomocí fotografií, informací a seznamů a obsahuje správu úkolů a plánování.

Touchplan

Je to oceněný nástroj pro stavební spolupráci, který mají pracovní týmy rády. Propojuje jednotlivé týmy do jednoho společného prostředí a slouží jim pro přístup k informacím v reálném čase.

Pro prohlížení:

V této kategorii jsou programy, které umožňují prohlížet výstupy ve výměnném formátu .ifc.

Některé jsou dostupné zdarma nebo po registraci nebo jsou placené. Placené verze umí mnohdy mnohem více, včetně připomínkování.

Z těch nejčastějších:

Autodesk viewer

Univerzální on-line prohlížeč. Nestahuje se, ani se neinstaluje.

BIM Vision

Prohlížeč ifc. V základní verzi zdarma (lze připojit jen 2 soubory najednou). Placená verze je mnohem šikovnější.

Závěr

Závěrem bych rád dodal, že jsem během své více než desetileté praxe v této oblasti, měl možnost vyzkoušet několik softwarových řešení od různých společností. A pokud se jedná o intuitivnost, rozšiřování a vylepšování funkcí a i o rozšířenost mezi veřejností, je pro mě nejvhodnější řešení od firmy Autodesk, i když je mnohdy dražší.

 
 
Reklama