Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

4 kroky k ochraně vaší hlavy. Vyhněte se zbytečným úrazům!

Říká se, že kdo s čím zachází, tím také schází. A proto Conrad nabízí spoustu osobních ochranných pracovních pomůcek – takzvaných OOPP, které vás při práci ochrání doslova od hlavy až k patě. Přijde mi, že lidé u nás význam ochrany svého zdraví při práci stále podceňují, v zaměstnání to berou jako nutné zlo, v domácích dílnách na ni zapomínají.

A to je škoda, protože se mohou vyhnout nejen spoustě zbytečných úrazů, ale také zdravotním problémům, které se projeví třeba až po mnoha letech. Přitom ochranné pomůcky dnes, spíš než mučicí nástroje, připomínají módní doplňky a jejich používání nás nijak neomezuje. Ochranných prostředků existuje ohromné množství, proto jsme vybrali spíš kousky, které jsou něčím zajímavé.

1. Ochrana hlavy

Vezmeme to hezky popořádku a odshora, začneme tedy tím nejdůležitějším – a sice ochranou hlavy, zraku, sluchu a dýchacích cest. Hlavu si chráníme přilbou pro případ vlastního pádu nebo před padajícími předměty. Existuje několik norem pro různé případy použití, takže např. přilby pro výškové práce musejí splňovat jiné požadavky než přilby pro práci v továrně. Tahle helma splňuje normu EN 397 a navíc ještě odolává velmi nízkým teplotám a rozstřiku roztaveného kovu. Má regulovatelné větrací otvory, čelní slot pro montáž svítilny a boční sloty pro mušlové chrániče sluchu či obličejový štít. Zkrácený štítek dovoluje lepší výhled směrem nahoru a otočné kolečko umožňuje plynulé nastavení velikosti. Samozřejmostí je pohodlné nošení. Vybrat si můžete barvu bílou, žlutou nebo modrou.

Z docela jiného soudku je lesnická ochranná helma, která je spíš sestavou chráničů obličeje a sluchu. Představuje flexibilní a pohodlné řešení pro situace, při kterých je nutné chránit obličej, oči a sluch, ale není třeba chránit hlavu. Hlavový díl můžete kombinovat s různými mušlovými chrániči sluchu, komunikačními systémy či integrovanými ochrannými brýlemi, ale také se síťovým hledím z nerezové oceli, které je velmi odolné. Sestava je ideální pro zemědělství, lesnictví a zahradnictví, konkrétně třeba pro práci s vyžínačem nebo křovinořezem.

Docela jiným prvkem pro ochranu hlavy jsou svářecí kukly. Mají za úkol chránit hlavu a především obličej před ultrafialovým zářením a rozstřikem roztaveného kovu, které vznikají při svařování elektrickým obloukem. Standardem jsou dnes kukly samostmívací. Dovolují dobrý výhled skrz čirý štít, který se v okamžiku expozice světlem o vysoké intenzitě ztmaví na požadovanou hodnotu. Tahle kukla patří mezi ty levnější, takže nemá žádnou regulaci, ať už zpoždění nebo úrovně ztmavení, zato ale disponuje solárním panelem, takže se během její životnosti nemusíte starat o napájecí články. Připomínám, že při svařování je dobré chránit si také zbytek těla vhodným oděvem, rukavicemi a obuví. Zapomenout bychom neměli ani na dýchací cesty.

2. Ochrana dýchacích cest

No a když jsme u nich, pojďme se podívat na zástupce ochranných pomůcek z této kategorie. Komplexní ochranu nabízejí celoobličejové masky, které současně chrání také zrak. Vedle komplexní ochrany mají ještě tu výhodu, že je můžeme kombinovat s různými typy filtrů, tedy jak částicovými, tak plynovými. Maximální přilnavost zajišťuje silikonové těsnění. Zorník je dokonale čirý a opticky neutrální, takže jsem ho vůbec nevnímal.

K masce je nutné dokoupit filtry podle povahy práce. Například do lakovny je potřeba filtr plynový. Do prašného prostředí postačí filtr částicový. Výběr je dobré konzultovat s odborníkem, abyste dosáhli optimální ochrany. Nevhodný filtrační efekt se může projevit buď nedostatečnou ochranou, nebo naopak zbytečně vysokou ochranou, která by pochopitelně v zásadě nevadila, kdyby to ovšem neznamenalo snížení komfortu vlivem ztíženého dýchání.

To vše platí i pro polomasku, která má za úkol chránit výhradně dýchací cesty, nikoli celý obličej. Její pořízení tolik nezatíží váš rozpočet, přitom filtry k ní můžete použít stejné jako u celoobličejové masky. Výhodou je i fakt, že ji můžete kombinovat s různými ochrannými brýlemi a renomovaní výrobci dodávají brýle, které svým tvarem k polomasce dokonale sednou.

 
 
Reklama