Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Termostatizace - výměna prvků topné soustavy, jejich životnost a zkušenosti z realizací

Ocitáme se v době, kdy termostatiské ventily z první vlny instalací dosluhují? Jaká je životnost TRV? Je třeba vyměnit ventil nebo jen hlavici? Kdo zodpovídá za správný provoz? Jak probíhá výměna a úržba?

Proces termostatizace byl zahájen již počátkem 90. let a proto nyní můžeme mluvit o tom, že se dostáváme do druhé vlny. Od první vlny termostatizace navíc jednotlivé domy prošly celkovou postupnou rekonstrukcí a je potřeba novým podmínkám přizpůsobit nastavení otopné soustavy. Doporučujeme vyhledat odborníka z řad projektantů, který provede hydraulický přepočet a dá doporučení, jak postupovat při modernizaci otopné soustavy. Na trhu naleznete mnoho termostatických hlavic, které se liší náplní a tím i svoji kvalitou. Velmi přesnou regulaci a vysoké úspory energie zajišťují hlavice s paroplynovou náplní, z nabídky společnosti Danfoss se jedná o hlavice řady RA 2000. Montáž hlavice je velice snadná, pouhým nacvaknutím a navíc je hlavice chráněna pojistkou proti nežádoucí demontáži. Hlavice řady RA 2000 navíc spadají do třídy A energetické účinnosti. Otopnou soustavu je možné seřizovat na termostatickém ventilu díky přednastavení.

Dlouholeté zkušenosti s instalacemi nám potvrzují, že nejen výměna TRV je důležitá, nýbrž i montáž vhodných automatických regulátorů, které zajistí hydraulickou stabilitu otopné soustavy. Značka Danfoss nabízí prvky ASV, v současné době již 4. generace, které přinášejí řadu výhod. Jedná se o viditelnou stupnici nastavení diferenčního tlaku a možnost propláchnutí otopné soustavy bez nutnosti demontáže armatury nebo ztráty nastavení hodnot diferenčního tlaku na armatuře. Studie ukazují, že jen pouhou výměnou termostatických hlavic a ventilu je možné dosáhnout dodatečných úspor 6 až 7 %. V případě nerovnoměrné distribuce teplé vody v otopné soustavě nabízí společnost Danfoss řešení v podobě instalace ventilu MTCV.

Novinkami v sortimentu Danfoss jsou Dynamický radiátorový ventil RA-DV a elektronická termostatická hlavice Danfoss Eco 2. generace. Dynamický radiátorový ventil umožňuje, díky integrovanému regulátoru diferenčního tlaku, aktivně řídit průtok individuálně pro každý radiátor podle jeho plánovaného výkonu. Jedná se o nejlepší volbu hydraulického vyregulování soustavy a osazení termostatických ventilů pro stoupačky s menším počtem radiátorů. RA-DV poskytuje také účinné řešení hlučnosti v soustavě vytápění. Hlavice Danfoss Eco 2. generace umožňuje kompletní kontrolu nad ovládáním otopných těles pomocí technologie Bluetooth přes chytrý telefon. Hlavice Eco 2. generace má funkci nastavení programů, které zajistí dokonalý tepelný komfort a přizpůsobí se vašemu dennímu rozvrhu.


DANFOSS, s. r. o.
logo DANFOSS, s. r. o.

Danfoss nabízí: regulační prvky pro CZT, termostatické hlavice, ventilová tělesa a šroubení, armatury pro vyvážení soustav v rezidenčních a komerčních budovách, produkty pro chytré vytápění - ovládání radiátorů a podlahového vytápění vzdáleně přes ...