logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rozšíření podpory fotovoltaiky v Nové zelené úsporám, snadnější čerpání a dotační semináře pro obce


© Fotolia.com

Podporováno bude jak pořízení větších domácích elektráren, tak rozšíření těch stávajících. Speciální bonus je navíc připraven pro žadatele, kteří Novou zelenou úsporám využijí spolu s Kotlíkovými dotacemi. MŽP vyzývá k šetření energií i nákladů pomocí NZÚ a zdůrazňuje, že to není zdlouhavé ani složité.

Reklama

Hlavní zpráva ze strany MŽP a SFŽP vůči občanům je: „šetřete s energií a vodou“. Ušetříte tak hned dvakrát, protože stát Vám na úspory přispěje (úspora č. 1) a díky nim pak budete mít dlouhodobě nižší účet za energie (úspora č. 2). Získání dotace je navíc jednodušší, než kdy předtím a vyplatí se dotace kombinovat. Řeč je o dotačních programech Nová zelená úsporám, Kotlíkové dotace a Dešťovka.

Stát tím usiluje o plnění svých klimatických cílů, zvýšení energetické soběstačnosti, šetrnosti k životnímu prostředí a k tomu stimuluje hospodářství v jednotlivých regionech.

Nová Zelená úsporám (NZÚ)

Stručně připomeňme, že z programu Nová zelená úsporám lze žádat o dotace na:

  • rodinné domy: zateplení a výměna oken, výstavba pasivních domů, zelené střechy, využití tepla z odpadní vody, kotle na biomasu, tepelná čerpadla, plynové kondenzační kotle, připojení k CZT, solární termické systémy, fotovoltaické systémy, řízené větrání s rekuperací a související podpora (vypracování projektu),

  • bytové domy v Praze (ostatní kraje jsou podporovány v programu IROP): zateplení a výměna oken, výstavba pasivních domů, tepelná čerpadla, plynové kondenzační kotle, připojení k CZT, solární termické systémy, fotovoltaické systémy, řízené větrání s rekuperací a související podpora (vypracování projektu).

Novinky v Nové zelené úsporám od 4. září

Fotovoltaika na střechách domů

Podpora střešní fotovoltaiky z NZÚ se dočká dalšího rozšíření. Dosud byly podporovány jen systémy s využitelným ročním ziskem 3000 kWh, nově budou podporovány i větší systémy s využitelnou roční výrobou 4000 kWh a více. Ty jsou určeny například pro vícegenerační rodinné domy, nebo pokud majitel zvažuje pořízení elektromobilu. Na tyto systémy bude možné získat dotaci do výše 150 000 Kč. Nově bude dotované i rozšíření dříve podpořených solárních systémů. Pokud má zájemce na svém domě fotovoltaický systém, který si pořídil s dotací z NZÚ, a chtěl by k němu přikoupit další panely nebo třeba baterii, může na toto rozšíření čerpat další dotaci. Podmínkou je zvýšení využitelného zisku alespoň o 20 %. Na solární systémy, které nebyly pořízeny s využitím dotace NZÚ, příspěvek na rozšíření čerpat nelze. O dotace na větší fotovoltaický systém nebo na rozšíření stávajícího systému bude možné žádat od 4. září 2017.

Bonus na výměnu hlavního zdroje vytápění

Třetí novinkou je možnost získání finančního bonusu na pořízení zdroje vytápění, pokud žadatel využije Novou zelenou úsporám spolu s druhou výzvou Kotlíkových dotací (žádat ve druhé výzvě bude možné od září). Tedy se rozhodne spojit zateplení nebo pořízení solárního systému spolu na výměnu hlavního zdroje vytápění. Pak z NZÚ získá bonus 10 000 – 40 000 na pořízení nového zdroje vytápění v rámci Kotlíkových dotací.

Výhody využití Nové zelené úsporám

MŽP si dává v současnosti záležet, aby lidi více motivovalo k úsporám energie a zdůrazňuje výhody využití NZÚ. Mezi ně patří:

  1. Nemusí se spěchat, má-li žadatel vše v pořádku, peníze dostane
  2. Mezi hlavní výhody NZÚ patří, že jde o kontinuální výzvu, požádat se dá kdykoliv do roku 2021. Nežádá se nárazově, jako dřív a zájemci tak mají větší šanci dotaci skutečně získat. Pokud zájemce udělá chybu v projektu nebo v dokumentaci, úřad (SFŽP) ho vyzve k opravě. A protože zájemce nespěchá kvůli hrozícímu ukončení nebo vyčerpání výzvy, má dost času svou žádost opravit podle připomínek a podat ji se všemi náležitostmi. Po podání žádosti je dotace pro žadatele rezervována a má dva roky na to, aby dané opatření realizoval a vyúčtoval. Pokud to do této lhůty nestihne, lze lhůtu po dohodě prodloužit.
  3. Vyřízení žádosti netrvá dlouho
  4. Žádosti se posílají elektronicky (je však možné i osobní podání) a na jejich vyřízení má SFŽP 3 + 3 + 3 týdny. Do tří týdnů se žadatel dozví, zda je žádost v pořádku, do dalších tří týdnů od doložení dokončení realizace je žádost schválena a do tří týdnů od schválení je dotace vyplacena. V ideálním případě je tak dotace po dokončení realizace vyplacena do devíti týdnů od podání žádosti.
  5. Dotaci lze čerpat i na malá opatření
  6. Aby zájemce mohl čerpat dotaci z NZÚ, nemusí realizovat kompletní zateplení nebo rovnou stavbu pasivního domu. Dotaci lze čerpat i třeba na výměnu oken, dveří nebo na částečné zateplení.
  7. Cílem je úspora energie a peněz
  8. Nejde jen o splnění formálních náležitostí, správně připravený projekt – a na jiné se dotace nevztahují – by měl skutečně vést k použití kvalitních materiálů a technologií a dlouhodobé úspoře energie.

Školení v obcích

V ČR je přes 1,5 milionu rodinných domů, ale jen zhruba 25 – 35 % z nich je renovováno na lepší úroveň energetické náročnosti. To znamená, že je zde ještě velká rezerva v úsporách energie. Proto MŽP a SFŽP připravují „dotační semináře“ pro obce. Obce, které budou mít zájem, mohou ministerstvo požádat o uspořádání semináře na téma „dotace pro rodinné domy“. Sem spadají Nová zelená úsporám, Kotlíkové dotace a Dešťovka. Seminář je možné uspořádat pro libovolnou kombinaci těchto dotací.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.