Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Letošní topná sezóna stála domácnosti průměrně o 5 500 Kč více než loňská

Jak do budoucna nedoplatkům předejít?

Ačkoliv z dlouhodobého hlediska byla letošní zima průměrná, po těch abnormálně teplých udělala mnohým z nás ve vyúčtování za energie hotovou paseku. Úměrně poklesu teploty totiž stoupala spotřeba – domácnosti více protopily. A teď se potýkají s poměrně vysokými nedoplatky. Jak se takové nepříjemnosti v příští topné sezóně vyhnout?

Velmi jednoduchým a rychlým řešením, jak se vyhnout nepříjemnému překvapení v podobě nedoplatku za energie, je nastavit si správně zálohy. Jejich součet by se měl rovnat vaší průměrné spotřebě. Pokud předpokládáte, že se vaše spotřeba zvýší, ať už vlivem tužší zimy, nebo si například pořizuje nový spotřebič, který více „žere“, vyplatí se vám úměrně tomu zálohy navýšit.

Většina dodavatelů vám v těchto případech ráda vyjde vstříc. Úpravu záloh můžete provést prostřednictvím on-line aplikace, internetové správy klientského účtu nebo se obraťte přímo na zákaznickou podporu dodavatele telefonicky či e-mailem. Pokud preferujete osobní kontakt, zažádejte o změnu na jedné z kamenných poboček.

Nedoplatky často vznikají i vlivem nesprávně nastavené distribuční sazby nebo tarifu. To se stává zejména v případech, když si lidé při koupi nebo zdědění nemovitosti zařídí pouze přepis odběrného místa a na optimalizaci sazby zapomenou. Nevhodně zvolený tarif trápí povětšinou chataře. Jen málo z nich totiž ví o existenci tzv. víkendových tarifů, s kterými mohou ušetřit i tisíce korun ročně.

V případě, že se výše zmíněnými radami řídíte, ale přesto se potýkáte s nedoplatky za energie, nabízí se vám elegantní řešení. Dejte svému dodavateli vale a najděte si jiného levnějšího. S hledáním vám pomůže kalkulačka plynu, která během chviličky porovná produkty a ceny 50+ dodavatelů na trhu a spočítá výši vaší možné úspory.


Zajímá vás, jak je možné, že někteří dodavatelé jsou vám schopni nabídnou výhodnou cenu plynu a jiní si nechají za dodávky energií platit pomalu zlatem? Rozhodnutí, jakou cenovou politiku zvolí, záleží totiž z velké části přímo na samotném dodavateli. Stát reguluje pouze několik procent výsledné ceny, v které jsou zahrnuty poplatky za distribuci a pro operátora trhu. Pokud si tedy správně vyberete, od koho budete energie odebírat, můžete ročně ušetřit i několik tisíc korun.

Porovnat ceny plynu i elektřiny zvládnete online z pohodlí domova. Jakmile si vyberete výhodnějšího dodavatele, stačí odeslat nezávaznou poptávku a vyčkat na telefon od specialisty, který s vámi projde celý proces změny a také odpoví na všechny vaše otázky. Pokud vám budou podmínky nového dodavatele vyhovovat, naplánuje s vámi změnu a vyřídí veškeré formality.


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.