logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V Moravskoslezském kraji finišují prázdninové opravy škol

Do oprav o letošních prázdninách šlo z krajského rozpočtu zhruba 120 milionů Kč na opravu fasád, střech, zateplení budov, výměnu oken a rekonstrukce sociálních zázemí, elektrorozvodů i přívodů vody.

Reklama

„Větší opravy našich škol a školských zařízení, kterých je celkem 183, se snažíme situovat do prázdninového období, aby práce co nejméně narušily výuku. Letos se opravy týkají celkem 36 budov v majetku kraje, z toho by mělo být 24 oprav hotovo do konce srpna, další budou v převážné míře hotovy nejpozději do konce roku,“ říká Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK pro školství s tím, že se tyto opravy týkají nejen středních škol, ale také základní a mateřské školy, základní školy, tří základních uměleckých škol a budovy dětského domova a školní jídelny.

Práce na opravě střechy za 5,8 milionů korun probíhají například ve Střední škole hotelnictví a služeb a Vyšší odborné škole v Opavě, pracuje se na výměně střešní krytiny za 6,2 milionů korun na Gymnáziu Krnov, v Albrechtově střední škole v Českém Těšíně se rekonstruuje ústřední topení a kotelna za 7,7 milionů korun, pracuje se také na stavebních úpravách jídelny Matičního gymnázia v Ostravě za 5,2 milionů korun.

„V letošním roce je naplánováno celkem 90 akcí oprav škol a školských budov za 225 milionů korun, financovaných z rozpočtu kraje. Z nich už je hotova zhruba polovina z tohoto počtu. Jde většinou o rekonstrukce elektroinstalací, sociálních zařízení ve školách, opravy fasád a střech, zateplení budov, rekonstrukci kotelen, jídelen, kanalizací a odpadů,“ dodává náměstek hejtmana MSK Stanislav Folwarczny.

V říjnu by měla také odstartovat stavba budovy dílen pro obor Opravář zemědělských strojů ve Střední odborné škole Bruntál za 49 milionů korun, která bude spolufinancována z evropských peněz. Bude vystavěna budova dílen SOŠ Bruntál pro výuku žáků vzdělávacích oborů opravář zemědělských strojů a mechanik-opravář motorových vozidel, včetně haly pro opravy a uskladnění zemědělské techniky a garážování cvičných vozidel autoškoly.

Seznam škol a realizovaných prací včetně investice

VĚTRÁNÍ ŠKOL na TZB-info

Dle přehledu šla většina investic do oprav havarijního stavu konstrukcí nebo rozvodů, ale je zajímavé, že v seznamu prací není ani v jednom případě řešení větrání. Přičemž min. v případě zateplení fasády a výměně oken by se to dalo očekávat. V článku Výměna starých oken za těsná je změnou jejich funkce a v souvisejícím videu komentuje Ing. Zuzana Mathauserová a doc. Ing. Vladimír Zmrhal i alarmující stav nedostatečného větrání ve školách:


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.