logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Na co nezapomenout před instalací tepelného čerpadla – část 2.

Zapojení s kombinovaným zásobníkem
Zapojení s kombinovaným zásobníkem

V minulém článku jsme se věnovali tomu, co neopomenout před pořízením tepelného čerpadla. Získání elektrické sazby D57d, požadavky na jištění a specifika jednotlivých systémů. Dnes bychom se rádi zmínili jak zvolit optimální výkon tepelného čerpadla, specifika otopných soustav s radiátory v porovnání s podlahovým vytápěním a využití tepelného čerpadla pro ohřev teplé vody.

Pro výběr výkonu tepelného čerpadla je důležité znát tepelné ztráty objektu nebo potřebu tepla na vytápění. U novostaveb je tento výpočet součástí projektové dokumentace. U rodinných domů, kde tyto podklady nejsou k dispozici, jsou naši obchodně techničtí zástupci schopni typ a výkon tepelného čerpadla navrhnout dle stávající spotřeby na vytápění objektu. Optimálně zvolené tepelné čerpadlo by mělo bez pomoci záložního zdroje tepla být schopno dům vytopit alespoň do venkovní teploty cca -2 °C. Tím je zaručeno, že většinu topné sezony bude dům vytápěn pouze tepelným čerpadlem.

Foto realizace
Foto realizace
Nový design ECONOMIC
Nový design ECONOMIC

U některých investorů se setkáváme s názorem, že tepelná čerpadla jsou vhodná pouze pro systémy s podlahovým vytápěním. Je pravdou, že provoz s podlahovým vytápěním je přibližně o 15 % úspornější než provoz s radiátory. Podstatná je však potřebná teplota vody v topné soustavě. Je dobré si uvědomit, že styl vytápění tepelným čerpadlem se liší od vytápění kotlem na pevná paliva. S tepelným čerpadlem je dům vytápěn rovnoměrně bez poklesů teplot, a proto i v případě radiátorů postačuje nižší teplota topné vody, nicméně doporučujeme velikost topných těles posoudit. Na trhu jsou sice nabízena i tepelná čerpadla, kde dodavatelé deklarují vysoké výstupní teploty, ale jejich topný faktor však dramaticky klesá a tak je z dlouhodobého hlediska ekonomičtější nahradit nevyhovující tělesa.

Kromě vytápění je dalším energeticky nejnáročnějším prvkem ohřev teplé vody. Ten může být také realizován tepelným čerpadlem. Mohlo by se zdát, že ohřev teplé vody tepelným čerpadlem je jasná volba a v případě novostaveb tomu tak opravdu je. Dilema nastává při instalaci tepelného čerpadla do stávajících systémů, kde ohřev teplé vody je již nějakým jiným způsobem zajištěn. Budeme-li uvažovat průměrný roční topný faktor (COP 2,8) při ohřevu teplé vody, bude roční úspora oproti přímotopnému ohřevu 650 kWh na osobu. Při současné ceně 2,2 Kč za kWh elektrické energie se jedná o úsporu 1.430 Kč.

Zapojení s akumulační nádobou a s nepřímotopným zásobníkem teplé vody
Zapojení s akumulační nádobou a s nepřímotopným zásobníkem teplé vody
Zapojení s akumulační nádobou s vnitřním bojlerem
Zapojení s akumulační nádobou s vnitřním bojlerem

Další možností ohřevu je takzvaný předehřev teplé vody tepelným čerpadlem v kombinaci se stávajícím bojlerem. Tímto způsobem dokážeme efektivně využít stávajících přímotopný bojler a ročně za ohřev teplé vody ušetřit až 980 Kč na osobu. Předehřev teplé vody je efektivní zejména v systémech s vyššími teplotními spády.

Jak tepelné čerpadlo co nejefektivněji využít, Vám ochotně poradí naši obchodně-techničtí zástupci a tak neváhejte se na nás obrátit.


PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.