logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Na co nezapomenout před instalací tepelného čerpadla - část 1.

Možností vytápění je celá řada a každé řešení má svá pro a proti. Přestože se ceny energií v poslední době nezvyšují, tak je stále kladen důraz na co možná nejnižší provozní náklady. Jedním z úsporných řešení je tepelné čerpadlo, které představuje čistý, pohodlný a úsporný způsob vytápění a ohřevu teplé vody. V dnešním článku bychom chtěli shrnout, na co by budoucí majitel tepelného čerpadla neměl zapomenout, aby instalace tepelného čerpadla proběhla hladce a bez problémů.

S instalací tepelného čerpadla souvisí i změna sazby, aktuálně D57d. Přidělením získá celá domácnost 20 hodin nízkého tarifu a tím se výrazně sníží celkové náklady za dodávku elektrické energie. Udělení této sazby možné za určitých předpokladů a jedním z nich je dostatečná kapacita distributora (ČEZ, EON, PRE). Kvalita přenosové soustavy se sice zlepšila, ale stoprocentně se na to spolehnout nedá a je dobré si tuto informaci ověřit. Výhodu mají majitelé elektrokotlů s přímotopnou sazbou D45d, kterým tyto starosti odpadají. Podklady potřebné k žádosti o změnu sazby vám pro daný typ tepelného čerpadla poskytnou naši obchodní zástupci.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda ECONOMIC
Tepelné čerpadlo vzduch-voda ECONOMIC

Například pro rodinný dům s tepelnou ztrátou cca 12 kW a instalovaným tepelným čerpadlem PZP ECONOMIC je u běžné domácnosti postačující hlavní domovní jistič o velikosti 25A.

Další otázkou, kterou je třeba si zodpovědět je, zda to bude tepelné čerpadlo vzduch-voda nebo země-voda. Každý z těchto systémů má svá specifika.

Nespornou výhodou tepelných čerpadel systému země-voda je stabilní výkon v průběhu topné sezony a v porovnání se systémem vzduch-voda přibližně o 25 % nižší roční provozní náklady.

Tepelné čerpadlo země-voda TERRA NEO
Tepelné čerpadlo země-voda TERRA NEO

Tepelná čerpadla země-voda mohou být provozována buď s geotermálními vrty, nebo běžněji s plošným kolektorem. Potřebná hloubka vrtů se určuje individuálně na základě konkrétních geologických podmínek. U plošného kolektoru je nutné počítat s plochou přibližně 50 m2 na každou kilowatu tepelné ztráty domu.

Dále je nutné náležitě zvážit umístění, protože součástí technické místnosti nebude jen zásobník na ohřev teplé vody, ale i samotné tepelné čerpadlo. To je zároveň zdrojem určité hlukové zátěže, se kterou je nutné počítat.

V současné době jsou kvůli nárokům na plochu pozemku a cenu tepelných čerpadel země-voda stále více preferována kompaktní tepelná čerpadla vzduch-voda. Instalace těchto čerpadel je rychlá a nenáročná, ale i zde je nutné dodržet určité zásady.

Při provozu tepelného čerpadla dochází k namrzání venkovní jednotky. Námraza je automaticky odtávána, ale je nutné čerpadlo umístit tak, aby pod ním byl dostatečný prostor, kam může námraza odpadávat. Pokud to z nějakých důvodů není možné, je řešením odkapní vana. V tomto případě musí být zajištěn odvod kondenzátu.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda DYNAMIC
Tepelné čerpadlo vzduch-voda DYNAMIC

Nejen kvůli narušení dobrých sousedských vztahů, ale i kvůli předepsaným hlukovým limitům, je dalším důležitým parametrem hlučnost. Dle zákona nesmí úroveň hluku na hranici pozemku překročit hodnotu 40 dBA.

V běžné zástavbě je splnění tohoto limitu pro spoustu tepelných čerpadel problematické. Nicméně například tepelné čerpadlo PZP DYNAMIC tuto úroveň hluku nepřesahuje již dva metry od hranice pozemku.

Pokud Vás článek zaujal, tak si nenechte ujít jeho pokračování, kde se budeme věnovat výběru a dimenzování tepelného čerpadla, požadavkům na topné soustavy a problematiku ohřevu teplé vody tepelným čerpadlem. Řešíte-li výběr tepelného čerpadla, obraťte se na nás. Naši techničtí poradci se vám budou rádi věnovat.


PZP HEATING a. s.
logo PZP HEATING a. s.

Největší výrobce tepelných čerpadel v České republice již 30 let. Nabízí kompletní sortiment tepelných čerpadel, tzn. systémy vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Zařízení jsou postavena na bázi nejvyšší kvality a z tohoto důvodu je na ně poskytována plná ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.