logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Správně odvětraná střecha je podmínkou pro její dlouhou životnost

Nová střecha musí nejen dobře vypadat, ale především dlouho vydržet. Nezáleží tak jen na výběru ideální střešní krytiny, ale zásadní je správné provedení. Z pohledu dobré funkčnosti střechy hraje významnou roli její odvětrání, které zamezuje předčasné degradaci střešní konstrukce a krytiny. Ať už se v případě doplňků rozhodneme pro větrací tašky nebo větrací pásy hřebene, vždy bychom měli vybírat originální příslušenství od renomovaného výrobce střešní krytiny.

Reklama

Střešní konstrukci je třeba chránit odvětráním

Při extrémních klimatických podmínkách může dojít k proniknutí malého množství vody či zafoukání sněhu pod střešní krytinu. Aby voda nepronikla dále do střešního systému, je pod krytinu standardně kladena pojistná hydroizolační fólie. Ta chrání izolaci, střešní konstrukci a další části budovy.

Nad touto paropropustnou fólií se ponechává větrací mezera, která musí mít přívod u okapu a odvod u hřebene. Tak dochází ke komínovému efektu, díky kterému se páry bezpečně odvětrávají. Větrací mezera je tedy považována za zásadní konstrukční detail, který ovlivňuje životnost celé střešní konstrukce. Ve střešní krytině je běžně řešena větracími taškami a v hřebenech větracími pásy. Ventilační mezera brání tvorbě plísní na konstrukci, brání navlhnutí tepelné izolace a zároveň chrání samotnou střešní krytinu.

Dobrého odvětrání lze docílit jen s kvalitními doplňky

Aby byl střešní plášť dostatečně odvětrán, je třeba využít vhodné doplňky - tašky větrací, větrací pásy hřebene nebo nové, prakticky a cenově velmi výhodné tašky posuvné větrací pro připojení hřebene.


Stodo 12 – taška posuvná větrací            Větrací pás kovový hřebene a nároží        Stodo 12 – taška posuvná větrací pro připojení hřebene

Správný výběr střešních doplňků je pro odvětrání klíčový. Neměli bychom se spokojit s náhradním řešením různých dodavatelů, které nejsou zárukou 100% kompatibility, funkčnosti či pěkného estetického výsledku. Je na místě vsadit na kvalitu a komplexní řešení dodavatele, který poskytuje nejen ucelené portfolio produktů a veškerého příslušenství, ale také komplexní služby, které u takového projektu, dříve nebo později určitě oceníme. U nás je největším výrobcem pálené střešní krytiny TONDACH, který poskytuje záruku 33 let All Inclusive.

Pro každý model, který TONDACH vyrábí, jsou k dispozici tašky větrací, pokládané ve druhé řadě od hřebene. V každé částí střechy je nutné zajistit minimální větrací průřez, správný počet tašek je tak třeba stanovit výpočtem podle plochy střechy a typu použité střešní tašky. Každé základní tašce přísluší specifická větrací taška s různým větracím průřezem, který se pohybuje v hodnotách od 12 do 25 cm2.

Pro odvětrání lze použít také větrací pásy, které se dobře tvarují podle konkrétního typu krytiny. V sortimentu firmy TONDACH jsou k dispozici pásy hliníkové i kovové s oboustranným použitím. Jejich montáž ovšem není nejjednodušší. Pokud se rozhodnete pás instalovat sami, je potřeba se držet zavedených postupů:

  • Větrací pás je nutné klást s nejméně s 5 cm překrytím. Střed pásu se rozloží na střešní lať a následně se připevní příchytkami nebo hřebíky v odstupech cca 30 cm na hřebenovou lať
  • Záhyby na větracím pásu je potřeba vyformovat na podklad a poté přitlačit. Dávejte pozor, aby se perforovaná oblast odvětrání nepřitlačila na hřebenovou lať nebo přímo na hřeben - ztratil by se odvětrávací efekt. Při ukládání na nároží vždy pracujte ve směru hřebene k okapu
  • Pás je potřeba v úsecích postupně přikládat na podklad a plisování vyhladit svrchu vlnovky směrem dolů
  • Na konci stačí pás odstřihnout nožem nebo nůžkami na plech. Zbytek lze vždy použít příště

Montáž větracího pásu je náročná na čas a pečlivost provedení, vyplatí se jistě svěřit ji realizační firmě.

TONDACH Románská 12 svou strukturou navozuje eleganci antických stavebních stylů – na obrázku v žádaném provedení glazura Amadeus černá
TONDACH Románská 12 svou strukturou navozuje eleganci antických stavebních stylů – na obrázku v žádaném provedení glazura Amadeus černá
Taška Stodo 12 je vhodná i pro střechy s nižším sklonem do 25° - na obrázku v oblíbeném provedení – glazura břidlicově černá.
Taška Stodo 12 je vhodná i pro střechy s nižším sklonem do 25° - na obrázku v oblíbeném provedení – glazura břidlicově černá.

Taška posuvná větrací pro připojení hřebene šetří náklady i čas

Nová taška posuvná větrací pro připojení hřebene ušetří nejen čas, ale i práci a finance. Tato speciální keramická tvarovka firmy TONDACH tedy nabízí hned několik výhod v jednom. Při pokládce hřebenáčů nebudete potřebovat zmíněné větrací pásy hřebene, ani větrací tašky podél hřebene. Úspora materiálu tak může dosahovat až 45 % na 1 bm hřebene.

Ruku v ruce s úsporou nákladů přichází také rychlejší a jednodušší montáž. Kvalitní doplňky ze stejného materiálu jako střešní krytina nám navíc vždy zaručí dokonalou estetiku a bezúdržbovost celého provedení střechy.

Pro další informace o odvětrávání pálené střešní krytiny a tašce posuvné větrací pro připojení hřebene navštivte www.tondach.cz. O právě probíhajících akcích přímo zde.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.