logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Kvalita spojuje, dům se střechou SATJAM obdržel ocenění v rámci Českých cen za architekturu 2016

Každá stavba je jedinečná, některé jsou ale skutečně výjimečné. K těm opravdu špičkovým patří i podle názorů odborné veřejnosti rekonstruovaná stodola v Bílce. Objekt původně z 19. století nyní obdržel v rámci České ceny za architekturu 2016 mimořádné ocenění VELUX (partnera akce) za nejlepší práci s denním světlem.

Mezinárodní porota architektů vyzdvihla například pečlivou práci s jednotlivými pohledy a průhledy, a to včetně průhledů na oblohu skrze střechu. Střecha stavby přitom byla během rekonstrukce vybavena krytinou SATJAM Rapid a osazena kvalitními střešními okny.

Projekt českého architekta Filipa Noska, který působí v německém studiu A2F, představuje v podstatě moderní dřevostavbu rodinného domu vsazenou do původního pláště historické stodoly. Z pohledu realizace jde o nákladnější variantu než novostavba. Střechu stodoly bylo nutné nahradit a citlivě spojit do celku, který bude charakteristický harmonií historie a moderní současnosti, přitom navenek nenarušit charakter stodoly a uvnitř naopak poskytovat plnohodnotný komfort pro bydlení.

Právě k tomu byla krytina SATJAM Rapid ideální, zejména spojením moderního materiálu a technologie výroby a klasického vzhledu krytiny, který zajistil citlivé architektonické řešení střechy.

Právě kombinace moderních materiálů a technologie výroby s klasickým vzhledem krytiny stojí za stále vyšší oblibou této krytiny na moderních stavbách s požadavkem na vysoké technické parametry použitých stavebních materiálů. Tato skutečnost firmu SATJAM přiměla k inovaci této krytiny a zavedení některých novinek. Je potřeba si uvědomit, že významná část realizací je prováděna na objektech, které nějakým způsobem vybočují z obvyklých standardů. Ať už jde o architektonické řešení (zejména zvyšující se obliba střech s velmi nízkým spádem) nebo technické parametry objektů (nízkoenergetické, či pasivní domy), nebo kombinace obou.

Pohled na Jonášovic stodolu
Pohled na moderní dřevostavbu rodinného domu vsazenou do původního pláště historické stodoly

V některých případech jde snaha o neotřelý design proti funkčnosti. Obecně platí – čím nižší spád, tím horší odvod vody ze střechy a vyšší riziko zatékání do střešního pláště. Navíc se horší odvod vody a delší ovlhčení povrchu střechy podepisuje i na životnosti krytiny. Funkčnost střechy navíc ovlivňují i jiné faktory, jako například proudění vzduchu při větrném počasí, kde je u nízkých sklonů střech zvýšené sání, a tedy snaha větru krytinu zvedat od podkladu. S tímto jevem může být spojena zvýšená hlučnost krytiny způsobena jejími vibracemi.

Zavedením inovativních prvků při výrobě krytiny SATJAM Rapid se společnost SATJAM snaží tyto negativní jevy eliminovat a poskytnout realizátorům krytinu, s kterou se bude bezpečně a snadno pracovat a uživatelům bude dlouho a bezproblémově sloužit. Komfortní a pro odvod vody zcela bezpečné osazení krytiny na okapové hraně je zajištěno přidaným zástřihem na koncích pásů krytiny. Ten slouží k zahnutí za okapnici a eliminuje potřebu ukotvení krytiny kotevními prostředky přes plech v tomto místě. Usnadnění napojování jednotlivých pásů krytiny nad sebou a snížení rizika zatečení vody do střešního pláště v tomto detailu zajišťuje spojovací plech – další, sice poměrně jednoduchý, ale účelný inovativní prvek zavedený do sortimentu. Zvyšování životnosti krytiny, a to se netýká jen krytiny SATJAM Rapid, ale i ostatních krytin z našeho sortimentu, je zajištěno zaváděním nových typů materiálů pro výrobu. Naposled to bylo zavedení ocelového pozinkovaného plechu s povrchovou úpravou Purex.

pohled na Jonášovic stodolu střecha satjam rapid
Pohled na Jonášovic stodolu po setmění

Pro eliminaci hlučnosti způsobené sáním větru, ale i hluku vznikajícím při dešti je společnost SATJAM schopna dodat zákazníkům krytinu Rapid s antihlukovou úpravou Souncontrol® – což je tlumivá vložka na rubové straně krytiny. Problematika hlučnosti je však složitější a případná intenzita hluku je závislá i na dalších faktorech, jako je například typ a provedení tepelné izolace střechy, případně použití, nebo nepoužití plného bednění pod krytinu. V tomto případě je vhodný komplexní přístup, který se neobejde bez součinnosti s projektantem.

S ohledem na nové dispozice stavby bylo nutné střechu osadit střešními okny, která přivádějí světlo do podkroví. Střešní okna v kombinaci s krytinou SATJAM Rapid vytvořila dokonale funkční a architektonicky výrazný prvek střechy.

Pro rekonstruovanou stodolu se přitom nejedná o první významné ocenění. Objekt už zvítězil v Hauser Award 2014 a v roce 2013 obdržel čestné uznání v kategorii rodinných domů v Grad Prix Architektů. Potvrzuje se tak, že střešní krytiny SATJAM se hodí jak pro všechny zájemce o kvalitní produkty za dostupné ceny, tak i projekty špičkové architektury.

Více informací o krytině SATJAM Rapid i ostatních produktech SATJAM naleznete na webu www.satjam.cz.


SATJAM s.r.o.
logo SATJAM s.r.o.

SATJAM s.r.o. působí na českém trhu od roku 1995 jako dodavatel kovových lehkých střešních krytin, trapézových plechů, okapových systémů a profilů, fasádních systémů, doplňků a mnoha jiných výrobků používaných ve stavebnictví.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.