logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Skládaná střecha má u Čechů velkou oblibu. Za kvalitu a trvanlivost si neváhají připlatit

Vysoká kvalita provedení, velké množství barevných variant a doplňků a trvanlivost až sto let. To jsou hlavní důvody, proč je v Česku dlouhodobě nejoblíbenější skládaná střešní krytina. Podle nedávných průzkumů si Češi za kvalitní střechu neváhají připlatit a právě skládanou krytinu by v případě stavby nebo rekonstrukce střechy volilo až 90 % z nich.

Reklama

Výběr střešní krytiny, přičemž je jedno, jestli se jedná o stavbu domu nebo rekonstrukci střechy, patří k významným investicím, které se na dlouhou dobu promítnou do rodinných financí. Češi v tomto ohledu kladou podle nedávného průzkumu důraz na kvalitu před finanční úsporou. Skládanou krytinu by před plechovou střechou volilo až 90 procent dotázaných. Důvodem je podle nich kvalita a fakt, že kvalitní tašky vydrží dlouhé desítky let.

Na trhu se střešní krytinou je dnes velmi široká nabídka. Na střechu si můžete dát nejen klasickou červenou pálenou tašku, ale také stále oblíbenější betonovou krytinu, či dokonce tašky vyrobené z břidlice. Jaká jsou specifika jednotlivých druhů krytin a v čem se od sebe liší?

Klasická pálená taška

Pálená neboli keramická taška patří k nejstarším druhům střešní krytiny. Tašky z pálené hlíny se používaly již ve starověkém Řecku a Římě. Najdeme je zpravidla ve dvou provedeních: engobované a glazované. Engobovaná taška se před vypálením opatří tenkým povlakem z jílu s příměsí přírodních oxidů kovů, který jí dodá pololesklý vzhled a zároveň i větší odolnost proti vlhkosti. Druhý z typů, glazovaná taška, pak vyniká vysoce lesklým povrchem. Stejně jako engobovaná taška je i ta glazovaná odolnější proti nečistotám a lze ji též vyrobit v mnoha dalších barevných provedeních než jen v klasické červené.




Odolná betonová krytina

Dalším a v Česku stále oblíbenějším typem krytiny je betonová střešní taška, která má u nás dlouholetou tradici. „Betonové tašky vynikají velkou odolností vůči klimatickým podmínkám, zároveň jsou rozměrově velmi přesné a jednoduché na pokládku. Jednou z největších výhod betonové krytiny je pak dlouhá životnost, která může být více než sto let,“ popisuje Martin Urbanec, technický poradce ze společnosti KM Beta, největšího českého výrobce betonové střešní krytiny, vápenopískového systému SENDWIX a pálených zdicích prvků. Betonová krytina je dostupná v matném i lesklém provedení a široké škále barevných odstínů.

Přírodní břidlice

Břidlice je přírodní surovina, jež vyniká širokou paletou odlesků tmavých barev. Jedná se o materiál, který majitelé s oblibou používají na obklady stěn svých domů, využití však najde i na střeše. Podobně jako betonová krytina má i taška z břidlice výbornou odolnost vůči rozmarům počasí. Umí se navíc přizpůsobit téměř jakémukoliv tvaru střechy. „To vyvažuje vyšší cena krytiny i nároky na vysoce odbornou pokládku,“ dodává Martin Urbanec. Při výběru této krytiny je navíc vhodné vsadit na zavedeného výrobce, u něhož je jistota, že je použitý materiál špičkové kvality.




 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.