logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Střešní doplňky a příslušenství jsou stejně důležité jako základní tašky

Střešní krytinu nepředstavují pouze základní prvky. Proto se každý renomovaný výrobce střešní krytiny soustředí také na produkci a vývoj střešních doplňků a příslušenství, které základní tašky doplňují v jeden funkční celek. Tímto pravidlem se řídí i největší český výrobce pálené střešní krytiny TONDACH.

Reklama

Realizace TONDACH: Falcovka 11, engoba hnědá
Realizace TONDACH: Falcovka 11, engoba hnědá
 

Střešní doplňky mají vliv na funkčnost a vzhled střechy

Hlavním benefitem uceleného portfolia originálních doplňků daného výrobce je, že si zákazník při výběru krytiny může být jistý, že zvolí-li kterýkoli model pálené střešní krytiny TONDACH v libovolné povrchové úpravě a barevném provedení, získá k základním taškám vždy také kompletní řadu doplňkových tašek a příslušenství. V nabídce TONDACH najdeme tři typy střešních doplňků – keramické, plastové a kovové. Systém plastových a kovových doplňků je v tomto případě souhrnně označován jako řada TONDACH TUNNING. Výborná dostupnost a dostatečné skladové zásoby veškerých prvků jsou základním předpokladem pro bezproblémový průběh stavby nové střechy. Zároveň originální původ výrobků se zaslouží o 100% funkčnost střešního systému a estetický vzhled střechy.

Doplňkové tašky jsou k dispozici pro každý model tašky a v dané povrchové úpravě
Doplňkové tašky jsou k dispozici pro každý model tašky a v dané povrchové úpravě

Větrací tašky jako součást střechy se skládanou krytinou

Specifickým produktem spadajícím do kategorie keramických střešních doplňků jsou větrací tašky. Střechy se skládanou krytinou se totiž navrhují jako větrané, tedy jejich součástí je nutný minimální větrací průřez v každé části střechy. Konkrétně například větrací průřez v oblasti hřebene by měl dosahovat dle technických podmínek TONDACH Česká republika alespoň 0,5 promile příslušné střešní plochy. Toho se zpravidla dosahuje prostřednictvím větracích tašek, jejichž počet se určuje dle plochy střechy a zejména dle typu použité tašky, protože každé základní tašce přísluší specifická větrací taška s různým větracím průřezem. Ten se pohybuje v hodnotách od 12 do 25 cm2.

Posuvné větrací tašky pro připojení hřebene – Novinka snižuje náklady, ladí esteticky a vydrží věky

TONDACH však u některých typů tašek vyrábí nově také speciální keramické tvarovky zvané tašky posuvné větrací pro připojení hřebene. Ty se ukládají v první řadě u hřebene a mimo jiné plní také větrací funkci. Při jejich použití není nutné použití větracích pásů pod hřebenem, jejichž montáž komplikuje náročnost na pečlivé provedení. Navíc se jedná o tašku posuvnou, která umožňuje posun tašek po spodní řadě až o 20 cm. Z toho vyplývá, že zvolení tohoto prvku přináší staviteli hned několik výhod na jednou. Díky tomu, že není nutné použít ani větrací pás hřebene ani větrací tašky, dochází k úspoře na materiálu v základních cenách až o 45 % (na 1 bm hřebene). Další úsporu představuje také rychlejší montáž. A pokud by se navíc jednalo o střechu, kde je nutné tašky u hřebene řezat (vzhledem k délce krokví), úspora by se dále navýšila. Kromě snížených nákladů ale hlavní předností tohoto řešení je jednodušší a rychlejší montáž při použití stejného materiálu se stejnou životností jako samotná střešní krytina, s čímž se také pojí následná bezúdržbovost a estetika výsledného provedení.

Katalog produktů TONDACH pro výběr ideální krytiny a inspiraci
Katalog produktů TONDACH pro výběr ideální krytiny a inspiraci

I střešní doplňky tedy mohou sloužit k vysoké funkčnosti střechy jako celku, ale také k urychlení práce a snížení celkových nákladů. Správné využití této zajímavé alternativy však jde, podobně jako u všech ostatních kroků při pokládce střešní krytiny, ruku v ruce se znalostmi a zručností řemeslníků realizační firmy.

Více informací o jednotlivých typech střešní krytiny TONDACH najdete na www.tondach.cz.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.