logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kláštery jsou stále více objevovanou skupinou památek

Kláštery jako cíl výletů pro milovníky technických či přírodních památek prezentuje web Klášterní stezky. Web představuje kláštery, jak církev postupně staleté objekty renovuje.

Reklama

První klášter v českých zemích byl zřízen v 10. století na Pražském hradě u kostela sv. Jiří. Rozkvět klášterní kultury byl v novějších dějinách utlumen v období rakouského osvícenství 18. století a velkou ránu klášterům pak zasadil vývoj po druhé světové válce. Obnova řeholního života a klášterů přišla až po roce 1989.

Dnes některé kláštery nabízejí i možnost nahlédnout do života jejich obyvatel, navazují na dlouhé tradice a vyrábějí a prodávají různé produkty, obnovují se tradice klášterních pivovarů a nabízejí možnost pobytu a zkušenost ticha a odstupu od každodenního rytmu i jednotlivcům. Objekty, které dříve sloužily k bydlení kněží, často mají nové využití.

  • Putovat po klášterech, kostelích, kapličkách, poustevnách či vydat se na pouť pomáhá web www.cirkevnituristika.cz. Koordinuje ji brněnské biskupství a nabízí vedle zmíněného také přes čtyři desítky možností ubytování.
  • Kláštery jako cíl výletů, prezentuje web Klášterní stezky. Vytvořili ho učitelé a studenti pražské pedagogické fakulty a zahrnuje podrobné informace o více než dvacítce klášterů v Čechách a na Moravě.

Na TZB-info jsme psali o projektu záchrany bývalého kláštera v Nové Pace.
Zaujala nás myšlenka, že každý může příspět k zachraně kláštera – dominantě města, která má po adaptaci sloužit zdravotně postiženým lidem a celá přestavba je v rukou občanského sdružení.




 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.