logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Lesní požáry budou hasit tři soukromé letouny a dva policejní vrtulníky

Se znovuzavedením samostatné letecké hasičské služby počítal i plán boje proti suchu. Ministerstvu se nepodařilo prosadit zajišťování letecké ochrany lesů před požáry výlučně státními prostředky.

Reklama

Ministerstvo zemědělství od dubna 2017 spustí novou Leteckou hasičskou službu (LHS) a za dvouletý provoz této služby zaplatí maximálně zhruba 23 milionů korun. Lesní požáry budou hasit tři soukromé letouny a dva policejní vrtulníky, oznámil dnes resort v tiskové zprávě. Podle věstníku veřejných zakázek budou službu zabezpečovat firmy Vladimír Pavlata - BETA AIR, Air Special OK a JAS AIR.

V novém modelu nebudou letadla hlídkovat a hledat případně hořící les. "Od letošního roku testuje ministerstvo pilotně nový model LHS, který již, na rozdíl od předchozích let, nebude zajišťovat i leteckou hlídkovou činnost, ale výlučně hašení lesních požárů," dodalo ministerstvo pro ČTK.

Soukromé letouny budou od ledna do konce října startovat z Jičína, Plasů a Českých Budějovic - Hosína. Policejní vrtulníky startující z Brna a Prahy fungují celoročně.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.