logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

OPŽP 2014+: Startují poslední výzvy MŽP a SFŽP v tomto roce

74. výzva - dotace na efektivní hospodaření s vodou v obcích, 66. výzva - protipovodňové varovné systémy a 75. výzva - odstranění ekologických zátěží.

Reklama

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR vyhlašují tři nové výzvy k podávání žádostí o dotace z EU fondů. Miliarda korun je nachystána pro města a obce na efektivnější hospodaření s dešťovou vodou a na protipovodňovou ochranu, finanční pomoc směřuje i na sanaci kontaminovaných lokalit.

Jedná se o poslední dotační výzvy z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, které rezort v tomto roce otvírá. Další jsou naplánovány na příští rok. O dotace na efektivní hospodaření se srážkovou vodou a ochranu před povodněmi se mohou ucházet města a obce či příspěvkové organizace od 16. října, o podporu na odstranění ekologických zátěží lze žádat od 1. listopadu.

Klimatická změna, úbytek zemědělské půdy i její intenzivní využívání si vybírají svou daň. Denně se lidé přesvědčují, že v katastrech měst a obcí je nutné provádět úpravy, které se zaměří na efektivní využívání srážkových vod, pomohou komplexně řešit problém se zadržováním vody v krajině, a zmírnit tak následky sucha i lokálních záplav.
„Díky námi nabízeným dotacím z evropských strukturálních fondů mají starostové již několik let šanci zrealizovat nákladné projekty proti záplavám i suchu, a chránit tak majetky a zdraví svých obyvatel i životní prostředí," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

„V nově otevřených výzvách nabízíme obcím i dalším subjektům 400 milionů na projekty, které umožní eliminovat riziko povodní, nebo podpoří lepší využívání srážkové vody ve veřejných budovách. Dalších 200 milionů korun posíláme na protipovodňové varovné systémy a tvorbu potřebných digitálních povodňových plánů. Poslední z trojice nových výzev se zaměřuje na silně zamořené opuštěné lokality, na jejichž zmapování a sanaci jsme vyčlenili dalších 400 milionů korun," upřesňuje ministr Brabec.

Další informace k jednotlivým výzvám

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.