Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kvalita vítězí. Budoucnost patří certifikovaným peletám a kotlům s ekodesignem

Peletové kotle vítězí na celé čáře v čistotě i komfortu obsluhy mezi všemi zdroji na tuhá paliva. Pelet pro ně je také požehnaně – v roce 2017 jsme s výrobou domácích pelet vysoko překročili hranici 300 000 tun a produkce dál roste. V Česku se vyrábějí kotle, kamna i pelety nejen pro domácí, ale také pro západoevropské trhy, tedy ve vysoké kvalitě. Počet kotlů a kamen na pelety roste v českých rodinných domech, chalupách i ubytovacích, restauračních a rekreačních zařízeních a ve firmách stále rychleji. V roce 2017 používalo peletové vytápění přes 27 tisíc domácností a podniků.

Výroba dřevních pelet patří v Česku ke stabilně se rozvíjejícím odvětvím. Zaprvé je bohatě obsloužena domácí poptávka, za druhé se daří orientace na západní trhy. Majitelé kotlů a kamen na pelety se rozhodně nemusí obávat nedostatku, pelet bude také v následujících letech násobně více, než kolik na domácím trhu spotřebujeme, přestože domácí poptávka roste.

Zatímco na Západě roste zájem o české pelety, někteří spotřebitelé na domácím trhu stále preferují dovoz nekvalitních pelet z Ukrajiny a dalších východních zemí, kde je možné palivo pořídit levněji. Za nízkou cenu se však platí nižší jakostí. Tyto pelety pak mají nižší výhřevnost a zpravidla obsahují velké množství popele a různých nedřevních příměsí, a proto se šetření v součtu nevyplatí - za sáček nekvalitních pelet sice zaplatíte méně, ale spotřebujete jich za topnou sezonu mnohem více. Je škoda, že čeští spotřebitelé nedokáží domácí pelety docenit stejně jako naši západní sousedé.



Certifikované pelety ovládají trh

Kulaté razítko ENplus získává přes 90 % dřevěných pelet, které se u nás vyrobí. Certifikát ENplus A1 označuje nejvyšší kvalitu dřevěných pelet, které mají vysokou výhřevnost, nízký obsah popele a snižují uživatelům náklady na topivo. Certifikace se vztahuje také na prodejce a kvalitu skladování a přepravy.





Certifikace ENplus zaručuje kvalitu dřevních pelet tak, aby chránila všechny zúčastněné. Zákazník má zaručeno, že peleta vyhovuje mezinárodním normám a byla dodána odpovídajícím způsobem. Prodejci mají jistotu, že rozvážejí kvalitní pelety. Výrobce pelet může případným kontrolorům zpětně předložit vzorek výroby za kterékoliv zjišťované období. A výrobci kotlů a kamen se mohou bránit při reklamacích, kdy kotle nedosahují slibovaných parametrů nebo byly poničeny kvůli použití nekvalitních pelet.

Celosvětový certifikační systém ENplus se u nás objevil po roce 2010. Dnes se u nás vyrábějí vysoce kvalitní pelety v poměru 4:1 k těm necertifikovaným. Certifikací ENplus se může pochlubit dvacítka předních českých peletáren a obchodníků s palivy. Letos u nás přibyli další čtyři držitelé certifikace ENplus.

Certifikaci získají pouze výrobci a obchodníci, kteří pravidelně podstupují testování vzorků a kontrolu v celém dodavatelském řetězci u nezávislé certifikační společnosti. Nejvyšším standardem jsou certifikované pelety třídy ENplus A1, které umí bez problémů spálit 100 % všech peletových kotlů i kamen. Jsou to dřevěné pelety bez kůry a jiných příměsí vyráběné z čistých pilin.


Základní parametry ENplus certifikovaných pelet třídy A1 jsou:

Výhřevnost:min. 16,5 MJ/kg
Vlhkost:max. 10 %
Obsahu popele:max. 0,7 %
Mechanická odolnost:min. 98 %
Sypná hmotnost:min. 600 kg/m3
Průměr:6 nebo 8 mm

Kvalitní kotel vyberte podle emisní třídy a ekodesignu

S výběrem peletových kotlů je to podobné jako s auty, jednoduchá kuchařka neexistuje. Vybíráme si podle ceny, rozměrů a parametrů, designu nebo na doporučení odborníka. V rozhodování nám ale může významně pomoci domácí legislativa, která jasně určuje, které kotle se prodávat nesmí, které se stahují z trhu, a které naopak mají zelenou. Na ty se zaměřujte.

Pomocníkem při výběru jsou emisní třídy a ekodesign. Kotle jsou totiž podle kvality a účinnosti oznámkovány jako ve škole v tzv. emisních třídách (podle normy ČSN EN 303-5). Ale pozor, známkuje se obráceně – jednička je nejhorší, pětka nejlepší. Kotle 1. a 2. emisní třídy jsou opravdu špatné a již se nesmí prodávat, podobný osud čeká i třídu 3. Další hodnotící systém je tzv. ekodesign, ten lze přirovnat k hodnotám nejvyšší třídy č. 5, s některými změnami.

Naše doporučení i doporučení legislativy je jasné: pokud nechcete měnit kotel každou chvíli, miřte rovnou do nejvyšších pater 5. emisních třídy a ekodesignu. Na trhu je dostatek modelů, určitě si vyberete. Šetřit na nekvalitním kotli se totiž nevyplácí. Tyto kotle mají nízkou účinnost a jedná se o technologicky zastaralé neboli výběhové kotle, které se už nevyvíjejí, a bude stále složitější zajistit jejich servis a případné opravy.

Kotle na biomasu jsou sázka na jistotu

Výše uvedeným problémům se v každém případě vyhnete, pokud zvolíte kotel na biomasu – pelety, brikety nebo dřevo. V nejvyšší 5. emisní třídě a ekodesignu je celá řada českých i zahraničních modelů dřevozplynovacích kotlů na kusové dřevo nebo automatických kotlů na dřevní pelety.

Ceny těchto kotlů začínají na 40 tis. Kč v případě dřevozplynovacích kotlů s ručním plněním nebo 60 tis. Kč u automatických kotlů na pelety. Kotle na biomasu splňují nejvyšší normy a ekonomicky se vyplatí. S jejich výběrem ovšem začněte včas. Abyste již příští topnou sezónu strávili s novým kotlem, měli byste začít vybírat nejpozději v září.

Přehledová tabulka s povinnostmi souvisejícími s prodejem a provozem kotlů na tuhá paliva

Zahájení platnostiPopis nařízení
1.1.2014Zákaz prodejů kotlů 1. a 2. emisní třídy
1.1.2017Povinnost předložit revizi kotle (včetně označení emisní třídy).
1.1.2018Zákaz prodejů kotlů 3. emisní třídy
1.1.2020Zákaz prodejů kotlů, které nesplňují ekodesign
1.9.2022Zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy
Pozn.: Emisní třídy určuje norma ČSN EN 303-5.

Peletové vytápění zase o něco snadnější

Klastr Česká peleta připravil pro všechny peletové topiče, výrobce a distributory několik užitečných pomůcek, které zajistí vyšší komfort obsluhy nebo měření kvality. V prvé řadě se jedná o měřicí přístroje hlavních kvalitativních parametrů pelet, které využijí všichni výrobci a dodavatelé pelet. Na našem webu www.ceska-peleta.cz je možno objednat přístroje pro určování a kontrolu vlhkosti, mechanické odolnosti, procenta odrolu, měrné hmotnosti, velikosti a tvaru dřevních pelet. Jinými slovy také to, co každý ENplus certifikovaný výrobce musí každodenně používat.

Druhou skupinu peletových „vychytávek“ tvoří vybavení pro domácí kotelny, které zpříjemní a zjednoduší stávající poloautomatické řešení některých peletových kotelen bez celosezónních zásobníků pelet. Na webu www.ceska-peleta.cz jsou v nabídce 4 tunové a 0,5 tunové textilní zásobníky s pneumatickou dopravou a univerzálním připojením pro veškeré nové i stávající automatické kotle. Dalším typem v nabídce je jednoduchý rozebírací kontejnerový zásobník s nastavitelnou výškou stěn pro snadné plnění peletami a s pneumatickou dopravou ke kotli. Nechybí ani potřebné koncovky STORZ pro připojení peletových cisteren k zásobníkům při dodávkách volně ložených pelet tzv. foukáním.

Na našem webu také najdete příručku pro správnou výstavbu a bezpečné skladování dřevních pelet. Elektronická verze příručky je zdarma ke stažení v rubrice Možnosti vytápění > Kotelny a sklady.

Pro peletové profesionály

Jako každý rok jsme připravili celosvětovou tržní analýzu z peletového byznysu. Bez nadsázky se jedná o nejpodrobnější informace z průmyslového odvětví pelet a kotlů na biomasu, na kterém spolupracujeme s dalšími představiteli národních asociací po celém světě. Analýza poskytuje podrobný přehled výroby, spotřeby, mezinárodního obchodu a trendů ve vyspělých zemích světa a představuje důležitá čísla od výrobců a prodejců paliv i kotlů a kamen na biomasu. Analýza je k dispozici členům Klastru Česká peleta, ostatní zájemci o ni mohou psát na email predseda@ceska-peleta.cz.

Ze života klastru


Klastr Česká peleta oslavil osmý rok své existence posílen o nové členy. Nyní sdružuje 94 firem činných ve výrobě, prodejích, instalacích a servisech, obchodních aktivitách, vědě a výzkumu, inspekční a certifikační činnosti, poradenství a úsporách. Společným jmenovatelem jsou vedle paliv z biomasy s důrazem na dřevní pelety a brikety také kotle a kamna na jejich spalování.

S vedením České pelety a jejími členy se můžete setkat na domácích veletrzích For Arch, Moderní vytápění nebo Aquatherm, kde máme tradičně největší stánek. Naši členové totiž mají co ukazovat a naše celé odvětví roste.

Spojit se s námi můžete také na našich webových stránkách www.ceska-peleta.cz, které nabízejí nejrozsáhlejší databázi informací o peletovém vytápění v Česku, nebo na našem facebookovém profilu Přátelé Tety Pelety na adrese www.facebook.com/ceskapeleta.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...