logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Startuje soutěž o nejlepší energeticky šetrný dům Česka

Už od zítřka se utká o prestižní titul Pasivní dům 2016 třináct unikátních staveb z celé České republiky. O svém vítězi rozhodne veřejnost prostřednictvím hlasování na internetu. Nezávislou soutěž už druhým rokem organizuje Centrum pasivního domu za podpory společnosti ABF, a. s. a Státního fondu životního prostředí České republiky.

Do letošního ročníku se přihlásilo 53 originálních energeticky šetrných staveb. Odborná porota z nich vybrala třináctku nejlepších. Novinkou oproti loňskému roku je to, že přihlášené stavby mohou soutěžit ve dvou kategoriích – Pasivní rodinný dům a dále Ostatní energeticky velmi úsporné budovy.

Letos bude i více oceněných, celkem čtyři. Nezávislá odborná porota vybere vítěze v obou kategoriích a své ocenění udělí i Generální partner soutěže. Svého vítěze si z plné třináctky finalistů zvolí i sama veřejnost. Právě ta může pro svého favorita hlasovat na http://soutez.pasivnidomy.cz/ od středy 14. 12. 2016 až do konce ledna. Jednotliví vítězové pak budou slavnostně vyhlášeni na veletrhu FOR PASIV 2017 v Praze.

Do soutěže se v tomto roce mohly přihlásit domy, které byly postaveny a zrekonstruovány v posledních dvou letech. „Klíčovým kritériem bylo splnění energetické třídy skupiny B, tedy platný průkaz energetické náročnosti dokazující, že se jedná o velmi úspornou stavbu. Právě to bylo zárukou, že se do soutěže dostanou skutečně jen ty nejlepší moderní stavby v Česku. Krásné nejen na pohled, ale také co nejdokonalejší „uvnitř“ – tedy splňující nejpřísnější technické parametry,“ vysvětluje Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu. „A musím říci, že letos skutečně bylo z čeho vybírat. A to jak z hlediska osobitého a inspirativního architektonického pojetí, tak perfektního konstrukčně-technického i technologického řešení staveb. Veřejnost se tedy má na co těšit.“

Vítězové jednotlivých kategorií získají hodnotné ceny od partnerů soutěže, stejně tak i vylosovaní hlasující z řad veřejnosti.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.